Jane Doe: «Εμείς θα δημιουργούμε, άλλοι θα καταστρέφουν- να δούμε ποιος θα νικήσει»

Published On 4 May 2016 | By Πέννυ Γέρου | Συνεντεύξεις

Σχεδόν ένα μήνα πριν, το alternative rock συγκρότημα από τη Θεσσαλονίκη κυκλοφόρησε, με την υπογραφή της Puzzlemusik Records, το νέο του EP «Β612 revisited», με τρεις επανεκτελέσεις αγαπημένων κομματιών τους και ένα καινούργιο κομμάτι αφιερωμένο στο μουσικό ήρωα των εφηβικών μας χρόνων, Θάνο Ανεστόπουλο.

Με αφορμή τη νέα τους κυκλοφορία, οι Jane Doe μιλήσανε στο Βάτραχο για τον αγαπημένο τους πλανήτη Β612, τους «κόμπους στο λαιμό» που γίνονται τραγούδια και τα σχέδιά τους για το καλοκαίρι που έρχεται.

Το νέο τους EP «Β612 revisited» είναι «μια επίσκεψη στα πρώτα χρόνια του συγκροτήματος, μια επίσκεψη στην εφηβεία μας… μια επιστροφή στον πλανήτη του μικρού Πρίγκιπα», όπως λένε και τα ίδια τα μέλη των Jane Doe. Στο νέο δίσκο περιλαμβάνεται μια πιο σκοτεινή και εκρηκτική rock εκτέλεση του «Small talk with the devil», μια ηλεκτρισμένη indie εκτέλεση του «Ugly man» και μια εξαιρετική εκτέλεση του «Tangerine» – μια εκτέλεση τόσο εύθραυστη και σπαρακτική, αλλά τόσο δυναμική ταυτόχρονα, που εδώ και μια βδομάδα έχει στοιχειώσει το μυαλό μου. Για την επιλογή των συγκεκριμένων επανεκτελέσεων να συμπεριληφθούν σε αυτήν την κυκλοφορία, οι Jane Doe εξηγούνται: «Τα συγκεκριμένα τραγούδια τα παίζουμε καιρό στα live μας έχοντας πειράξει την ατμόσφαιρα τους. Ηλεκτρίστηκαν περισσότερο, ξέσπασαν εκεί που στις αρχικές τους εκτελέσεις έδειχνα να ασφυκτιούν. Βρήκαμε και τρεις φωνές που ταίριαζαν ιδανικά και δεν υπήρχε κάτι περισσότερο για να σκεφτούμε. Εγένετο ΕΡ».

JaneDoe1

Το τελευταίο κομμάτι του EP είναι αφιερωμένο σε ένα «ξεροκέφαλο μπαλόνι», στον αγαπημένο Θάνο Ανεστόπουλο από τα Διάφανα Κρίνα της εφηβείας και των πιο λεπτών, οριακών στιγμών μας. Μιλώντας για τη σχέση τους με τον τραγουδιστή του συγκροτήματος, οι Jane Doe ομολογούν πως δεν έχουν καμία ιδιαίτερη, προσωπική σχέση μαζί του: «Με τον ίδιο δεν έχουμε σχεδόν καμία σχέση – έχουμε γνωριστεί φευγαλέα σε μερικές συναυλίες του, με τη φωνή του όμως και με τα Διάφανα Κρίνα μεγαλώσαμε, κλάψαμε, λυτρωθήκαμε, πεθάναμε και αναστηθήκαμε. Έχοντας μάθει για την αρρώστια του εδώ και κάποιον καιρό και βλέποντας μια φωτογραφία του που είναι σε αναπηρικό καροτσάκι, είδαμε ένα μεγάλο κομμάτι της ζωής μας, το πιο φωτεινό, να κάθεται εκεί μαζί του. Τον βλέπουμε, όμως, να μη παραδίδεται, να προσπαθεί, να δημιουργεί… ένα ξεροκέφαλο μπαλόνι. Έπρεπε να μπει στο ΕΡ, έπρεπε να φύγει γρήγορα αυτός ο κόμπος στο λαιμό και αυτό το τραγούδι ήταν ο καλύτερος τρόπος».

Στην κυκλοφορία του EP «Β612 revisited» οι Jane Doe επέλεξαν μια οδό μάλλον ασυνήθιστη για τα σημερινά μουσικά δεδομένα. Η δουλειά τους δε θα κυκλοφορήσει ψηφιακά για την ώρα, αλλά θα διατεθεί σε 160 αντίτυπα (λίγοτερα πλέον, προφανώς) μόνο στις συναυλίες τους ή με αντικαταβολή, για όσους δεν τα καταφέρουν σε κάποια από αυτές. Οι λόγοι που οδήγησαν το συγκρότημα σε αυτήν την επιλογή είναι μάλλον συναισθηματικοί και αρκετά ρομαντικοί: «Ερχόμαστε από εκείνη τη γενιά που μουσική σήμαινε δίσκος. Βινύλιο. Κάτι στα χέρια σου να το έχεις να το καμαρώνεις… να το αγαπάς. Ήδη έχουμε μία κυκλοφορία αποκλειστικά σε ψηφιακές πλατφόρμες (το Recipes for Refugees) και δεν μας καλοάρεσε. Υπήρχαν τα κονδύλια, ενέκρινε και ο υπουργός οικονομικών και η εταιρία (Puzzlemusik) και voilà».

JaneDoe2

Στο εξώφυλλο της μουσικής σελίδας των Jane Doe στο Facebook βλέπαμε τις προηγούμενες μέρες τη θρυλική μορφή του Prince που έφυγε από τη ζωή πριν από μερικές βδομάδες. Με αφορμή αυτήν την επιλογή, συζητήσαμε με τα μέλη του συγκροτήματος κατά πόσο το κοινό επηρεάζεται περισσότερο από ό,τι παλιότερα από τους θανάτους μεγάλων μουσικών ή άλλων δημοφιλών προσωπικοτήτων και πώς το Διαδίκτυο και τα κανάλια κοινωνικής δικτύωσης συμβάλλουν στη διαμόρφωση της φαντασιακής μας σχέσης με αγαπημένους αστέρες της μουσικής: «Το κοινό επηρεάζεται από τους θανάτους γενικότερα. Τους αξιολογεί, τους μετράει: οι θάνατοι στη Γαλλία κάνουν περισσότερη βαβούρα από τους θανάτους στη Συρία, τη Παλαιστίνη, τις αφρικανικές χώρες. Ο Prince είναι θέμα συζήτησης για 2-3 μέρες και μετά ψάχνουμε τον επόμενο νεκρό. Για ένα μεγάλο κομμάτι των social media, ο θάνατος είναι ένα κουτσομπολιό, ένα τραγούδι στο youtube, μερικές εξυπνάδες και καυγάδες. Κάποιους, θέλω να πιστεύω και εμάς, ο Prince, ο Bowie, ο Lemmy, μας μεγάλωσαν στα μουσικά τους γόνατα και μας έκαναν ένα κλικ καλύτερους ανθρώπους. Τίποτα περισσότερο αλλά και τίποτα λιγότερο».

JaneDoeB612Cover

Τα τελευταία χρόνια, και ειδικά μετά τις τελευταίες πολυσυζητημένες εμφανίσεις τους με τους Mani Deum και τους Lower Cut σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, οι Jane Doe είναι από τα πιο δραστήρια και δυναμικά συγκροτήματα της αγγλόφωνης ελληνικής σκηνής και εύλογα αναρωτηθήκαμε αν υπάρχει νέο υλικό προς κυκλοφορία ολοκληρωμένης πλέον δισκογραφικής δουλειάς: «Υπάρχει. Ήταν να εμφανιστεί το 2016 αλλά η στράτευση ενός εκ των κιθαρωδών μας μεταφέρει την κυκλοφορία για το επόμενο έτος.»

«Η δημιουργία είναι το μόνο αποκούμπι αυτή τη στιγμή, η μόνη απάντηση σε έναν κόσμο που διαλύεται. Εμείς θα δημιουργούμε, άλλοι θα καταστρέφουν. Να δούμε ποιος θα νικήσει…».

Αυτή τη στιγμή οι Jane Doe είναι σε συζητήσεις με μουσικά φεστιβάλ που θα πραγματοποιηθούν το καλοκαίρι, ενώ επιβεβαιώνουν πως οι συναυλίες σε κλειστούς χώρους τελείωσαν για τους επόμενους 5 με 6 μήνες τουλάχιστον. Περιμένουμε λοιπόν περισσότερα νέα, και μάλιστα άμεσα, ενώ ακούμε ξανά και ξανά τις τέσσερις εξαιρετικές εκτελέσεις που περιλαμβάνονται στο νέο τους EP! Επικοινωνήστε μαζί τους άμεσα ή αναμένετε μέχρι την επόμενη συναυλία και αποκτήστε το – θα είναι από εκείνα τα συλλεκτικά.

Like this Article? Share it!

About The Author

: Έχει σπουδάσει Επικοινωνία και ΜΜΕ στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και τα τελευταία χρόνια δραστηριοποιείται στο χώρο της πολιτιστικής δημοσιογραφίας και της επικοινωνίας. Αγαπάει τον κινηματογράφο, τα βιβλία, τις βόλτες στην πόλη και ψιθυρίζει στίχους στο μετρό νομίζοντας ότι δεν τη βλέπει κανείς. Είναι πάντα «stuck in the middle» και η θεραπεία της για αυτό βρίσκεται στις κονσόλες και τα μικρόφωνα του TrollRadio.gr.