Mythbustin’ Frog: Ο Bruce Springsteen ΔΕΝ έρχεται στην Ελλάδα

Published On 18 February 2014 | By Θέμος Ρίζος | Mythbustin' Frog

Λοιπόν, βρήκα κι εγώ έναν τρόπο να πάρω άπειρα κλικ. Την επόμενη φορά, όχι μόνο δεν θα γράψω: «Ο Bruce Springsteen ΔΕΝ έρχεται στην Ελλάδα», αλλά θα πω με βεβαιότητα ότι ο “Boss” έρχεται και θα ανακαλύψω και μία ημερομηνία – τζάμπα είναι.

Για τα site που ψάχνουν εύκολους τρόπους να αυξήσουν την επισκεψιμότητά τους, το να ανακαλύπτουν “αποκλειστικές πληροφορίες” για μεγάλες συναυλίες είναι γνωστό τέχνασμα. Με αυτόν τον τρόπο ο Bruce Springsteen “έρχεται” κάθε χρόνο – μόνο που τελικά δεν εμφανίζεται ποτέ.

Πέρυσι για παράδειγμα, η συναυλία θα γινόταν στις 18 Μαΐου. Θαυμάστε τη βεβαιότητα του τίτλου αλλά και της εισαγωγής του ρεπορτάζ:

gossiptv1

Στη δεύτερη παράγραφο, βέβαια, αφού έχει διασφαλιστεί το κλικ του αφελούς επισκέπτη, αναφέρεται ότι πρόκειται για “φήμη”, που δεν είναι “100% επιβεβαιωμένο” (sic). Στην πραγματικότητα, η μόνη ένδειξη που υπήρχε ήταν μια υποτιθέμενη εμφάνιση του Bruce Springsteen στην Κωνσταντινούπολη δύο ημέρες αργότερα.

gossiptv2

Μεταγενέστερα “ρεπορτάζ” επέμειναν. Η συναυλία στην Κωνσταντινούπολη δεν υπήρχε πια ως αδιάσειστο στοιχείο, αλλά αρκούσε μία ημερομηνία στη Νάπολι – κι η Ιταλία δίπλα είναι. Με το ίδιο πάντα σκεπτικό, ο τίτλος δημιουργεί ελπίδες (και επισκεψιμότητα) αλλά στο εσωτερικό του άρθρου γίνεται λόγος μόνο για “διαρροές” και “φήμες”.

skai-gr

skai-gr2Φυσικά, το 2013 ο Bruce Springsteen τελικά δεν εμφανίστηκε ούτε στην Αθήνα, ούτε όμως και στην Κωνσταντινούπολη, όπως διαπιστώνουμε και από το επίσημο site του “Αφεντικού”.

tour2013

Κατά διαβολική σύμπτωση, τα πρώτα φετινά “ρεπορτάζ” ήθελαν πάλι τον Springsteen στην Αθήνα στις 18 Μαΐου. Μάλιστα, δημιουργήθηκε ειδικό event στο Facebook, που καλεί τους διοργανωτές συναυλιών να επιβεβαιώσουν τη φήμη.

fbevent

Μόνο που -τί έκπληξη- όταν τελικά ανακοινώθηκαν επίσημα οι ημερομηνίες του Μαΐου, αποδείχτηκε ότι την ημέρα που υποτίθεται ότι θα ερχόταν στην Αθήνα, ο “Boss” θα είναι στο… Uncasville του Κονέκτικατ στις ΗΠΑ.

tour2014

Δεν πέρασαν παρά λίγες ημέρες, και άλλη μία “αποκλειστικότητα” διαδόθηκε αστραπιαία.

apokleistiko

Η μόνη δημόσια πηγή για αυτήν την ημερομηνία, είναι ένα αστείο που ξεκίνησαν φανς σε ένα φόρουμ για τον Springsteen. Το αστείο όμως αναβαθμίστηκε σε “φήμες” (με τη βοήθεια των social media) και οι φήμες σε “πληροφορίες”.

Η φήμη από ένα κροατικό fan club:

rumorfb

Η διάψευση στο φόρουμ:

 forum

Η “αποκλειστικότητα”:

apokleistiko2

Ποτέ δεν ξέρεις, ίσως υπάρχουν πράγματι και άλλες, έγκυρες πηγές. Ωστόσο είναι διαβολική η σύμπτωση των ημερομηνιών που αποδεδειγμένα επινόησε κάποιος με αυτές που αναφέρονται στο άρθρο. Φυσικά υπάρχουν όλες οι επιφυλάξεις για να είναι καλυμμένο το δημοσίευμα σε περίπτωση διάψευσης («ίσως όλα είναι υπό αίρεση», «αρκεί να ειπωθεί το τελικό ΟΚ», «για να χαλάσει η δουλειά πρέπει ο Bruce να μη βάλει τα Βαλκάνια στον προγραμματισμό του» – δηλαδή, οι ατζέντηδές του συζητάνε συγκεκριμένες ημερομηνίες και χώρους με διοργανωτές σε καμιά ντουζίνα πόλεις σε όλη την Ανατολική Ευρώπη, αλλά ο Bruce μπορεί να ξυπνήσει μια μέρα και να αποφασίσει «να μην βάλει τα Βαλκάνια στον προγραμματισμό του»).

Μακάρι, για όλους τους φαν του Bruce Springsteen, να διαψευστώ εγώ. Αλλά επειδή το έχουμε ξαναδεί το έργο, όχι, το “Αφεντικό” δεν έρχεται στην Ελλάδα, αν η συναυλία δεν ανακοινωθεί επίσημα από το site του.

Like this Article? Share it!

About The Author

: Σπούδασε Διεθνείς Σχέσεις, Θεωρία Συγκρούσεων και Δημοσιογραφία. Έχει εργαστεί, μεταξύ άλλων, σε ερευνητικές και ενημερωτικές εκπομπές της ΕΡΤ και της γερμανικής δημόσιας τηλεόρασης (ARD).