New Year’s resolutions για ένα κράτος

Published On 6 January 2014 | By Ροδιανός Αντωνακόπουλος | Ροδιανός Αντωνακόπουλος - PhilosoFrog

Οι δυτικοί φίλοι μας, μας παρότρυναν στην αρχή κάθε έτους να παίρνουμε κάποιες αποφάσεις για το έτος που ξεκινά. Είθισται, οι αποφάσεις αυτές να αφορούν στην εκπλήρωση προσωπικών στόχων ή/και να διαγράφουν μια θετική, εξελικτική διάθεση σε συγκεκριμένους τομείς. Το thefrog.gr μεταφέρει το ελληνικό κράτος στο μέγεθος ενός άνθρωπου, του Μιχαλάκη, που λίγα λεπτά μετά την αλλαγή του έτους, στέκεται και σκέπτεται ποια είναι τα δικά του resolutions για το χρόνο που έρχεται.

Απ’ το νέο έτος θα κάνω οικονομία: «Αρκετά!» σκέφτεται ο Μιχαλάκης. Έχει αποδεχτεί πλέον ότι ένα αρκετά μεγάλο ποσοστό από τα λεφτά που βγάζει με πολύ κόπο δεν καταλήγουν στην τσέπη του αλλά στην πορεία εξαφανίζονται. Τα ξοδεύει σε φοροδιαφυγή, σε μίζες, σε υπέρ-τιμολογημένα έργα, σε ψεύτικες επιχορηγήσεις, σε αργόσχολους υπαλλήλους, σε ψεύτικες συντάξεις, σε ψεύτικα επιδόματα και σε άλλα, που ούτε ο ίδιος γνωρίζει. Η οικογένεια του Μιχαλάκη, έχει φτάσει στα όριά της με τη σπατάλη και την κακοδιαχείρισή του. Η γυναίκα του είναι έτοιμη να τον πετάξει έξω απ’ το σπίτι και του έχει δώσει μία τελευταία ευκαιρία.

Το νέο έτος θα περιορίσω τα βίτσια μου: Ο Μιχαλάκης έχει κάποια μαζοχιστικά βίτσια με αυτοκαταστροφικές τάσεις. Του αρέσει να αυτοτρυπιέται, να σβήνει τσιγάρα πάνω του, να αυτομαστιγώνεται και να χύνει λιωμένο κερί στο δέρμα του με αποτέλεσμα να τραυματίζει συνέχεια το σώμα του. Τα καταφέρνει όλα αυτά με την άδικη υπερφορολόγηση, με την αύξηση της γραφειοκρατίας, με τη συνεχή τροφοδότηση την πολυπλοκότητας στις συναλλαγές πολίτη-κράτους, με την καχυποψία προς την ιδιωτική πρωτοβουλία, με την αδυναμία του και τη δειλία του να οργανώσει ένα σωστό σύστημα δημόσιας παιδείας και υγείας, με την ασύλληπτα αργή ταχύτητά του στην επιβολή της δικαιοσύνης. Έχει πολλές και διάφορες εκφάνσεις αυτή η σκοτεινή του πλευρά. Το σώμα του είναι πλέον κακοποιημένο και αν δεν σταματήσει ίσως να προκαλέσει σοβαρά τραύματα με απρόβλεπτες συνέπειες στην υγεία του.

New Year's Resolutions

Το νέο έτος θα προσέχω περισσότερο τι και πόσο τρώω και θα γυμνάζομαι: Ο Μιχαλάκης είναι υπέρβαρος και πρόσφατα πέρασε ένα καρδιακό επεισόδιο. Παραλίγο να μείνει στον τόπο. Τρόμαξε πολύ και από τότε προσπαθεί να κάνει προσπάθειες να μειώσει το βάρος του και να βελτιώσει την υγεία του. Έλεγε ψέματα τόσα χρόνια και έκρυβε σοκολάτες στα πιο απίθανα σημεία. Το έκανε λέγοντας ότι θα προσλαμβάνει λιγότερους υπάλληλους από αυτούς που συνταξιοδοτούνται άλλα στην πραγματικότητα έκανε το αντίθετο γιατί το ρουσφέτι πήγαινε σύννεφο. Άγαρμπα τώρα κάνει απότομες προσπάθειες να χάσει κιλά. Επίσης δεν έτρωγε σωστά. Προσλάμβανε χωρίς αντικειμενικά κριτήρια. Έτσι η χοληστερίνη, τα τριγλυκερίδια και το σάκχαρο χτύπησαν ταβάνι. Τώρα ο Μιχαλάκης έχει ξεκινήσει ελαφρύ τρέξιμο και τρώει πολλές σαλάτες, τόνο σε νερό και τυρί cottage. Όταν τον πιάνει λιγούρα τρώει μια κουταλίτσα μέλι ή κάνα φρούτο.

Το νέο έτος θα περνάω περισσότερο χρόνο με την οικογένεια μου: Στον Μιχαλάκη άρεσε μετά το οκταωράκι του να πηγαίνει καφενείο να παίζει πόκα. Μετά επέστρεφε σπίτι και καθόταν με τις ώρες μπροστά στην τηλεόραση βλέποντας διάφορα reality show. Η καθημερινότητα αυτή δεν του επέτρεπε να ξοδεύει χρόνο με την γυναίκα του και τα παιδιά του και έτσι δεν ήξερε τι τους απασχολεί, ποια είναι τα προβλήματά τους και οι ανησυχίες τους. Τώρα που έφτασε ένα βήμα πριν τον χωρισμό θέλει να κάνει μια προσπάθεια. Δύσκολο πολύ αλλά τώρα στο ρεβεγιόν, ο Μιχαλάκης παίρνει αυτή την απόφαση. Ίσως προσπαθεί και αυτός να πείσει τον εαυτό του να ακούσει επιτέλους αυτόν τον λαό και να κάνει ό,τι μπορεί να τον διευκολύνει σε αυτή την απίστευτα δύσκολη καθημερινότητα. Καλύτερες δημόσιες υπηρεσίες, καλύτερη συγκοινωνία, λιγότερη αδικία, περισσότερες κοινωνικές υπηρεσίες, περισσότερη βοήθεια στους νέους, προώθηση της ιδιωτικής πρωτοβουλίας, της καινοτομίας και της επιχειρηματικότητας και άλλα τέτοια.

Πολλοί υποστηρίζουν ότι δεν χρειάζεται να ξεκινάς τη δίαιτα Δεύτερα. Δεν χρειάζεται να περιμένεις κάποια ημερολογιακή διαφορά στην καθημερινότητά σου για να πάρεις κάποια απόφαση. Σημασία έχει απλά να ξεκινήσεις, όποια μέρα και να είναι. Δεν διαφωνούμε με αυτό αλλά ακόμη και αν η συγκεκριμένη ημερομηνία δεν προσφέρει κάτι επιπλέον στην υλοποίηση των αποφάσεων μας, δεν πρέπει να αμελείται η ψυχολογική επιρροή που μπορεί να προκαλεί σε έναν άνθρωπο. Όταν  προκαλείται λοιπόν αυτή η επιρροή, τότε σίγουρα, οτιδήποτε μας βοηθά να πάρουμε αυτό το πρώτο βήμα είναι καλοδεχούμενο.

Ας ευχηθούμε ο Μιχαλάκης να δείξει χαρακτήρα και να προσπαθήσει να κρατήσει της υποσχέσεις του για το νέο έτος. Τουλάχιστον να κάνει μια προσπάθεια προς την επίτευξή τους. Είναι πραγματικά σε οριακό σημείο.

Like this Article? Share it!

About The Author

: Πτυχιούχος στην Περιβαλλοντολογία με ειδίκευση στην Διαχείριση Περιβάλλοντος και στην Διαχείριση Αποβλήτων από το Πανεπιστήμιο του Abertay Dundee της Σκωτίας. Εργάζεται και διαθέτει εμπειρία στον τομέα του περιβάλλοντος από διάφορες ευρωπαϊκές χώρες. Έχει αρθρογραφήσει σε εξειδικευμένα περιβαλλοντικά και ενημερωτικά περιοδικά.