O σκοπός δεν αγιάζει το παρελθόν

Published On 10 September 2013 | By Κώστας Παπαντωνίου | Frog Team

Το παρελθόν είναι το δυνατό χαρτί του ΠΑΣΟΚ. Οξύμωρο. Ο κόσμος το καταριέται για τα δεινά που περνά, αλλά πολλοί το νοσταλγούν. Του δίνουν διαστάσεις θρύλου. Ακούν Ανδρέας Παπανδρέου κι ανατριχιάζουν. Περιμένουν ξανά τον Μεσσία, κάποιον να τους λύσει τα προβλήματα.

Το ΠΑΣΟΚ βαστά πάλι στα πόδια του και το φωνάζει. «Mιλάμε πολύ συχνά για την ευθύνη του ΠΑΣΟΚ. Ήρθε η ώρα να μιλήσουμε και για τη μεγάλη προσφορά του», είπε με αέρα νικητή ο Ευ. Βενιζέλος στα 39α γενέθλια του κόμματος.

Οι τελευταίες δημοσκοπήσεις φέρνουν το ΠΑΣΟΚ σε θέση ασφάλειας (6-7%), ενώ  φανερώνουν την αποκατάσταση των σχέσεων με μέρος του εκλογικού σώματος και την αυξανόμενη κυριαρχία στο χώρο της κεντροαριστεράς σε βάρος της ΔΗΜΑΡ.

Μέσα σε λίγους μήνες πρόλαβε ν’ απαξιωθεί, να έρθει κατάφατσα με τη διάλυση, με τον αποκλεισμό από τη Βουλή σε περίπτωση εκλογών και ν’ αντιπαρέλθει όλων των παραπάνω αθόρυβα και χωρίς πολύ κόπο.

Αφού άντεξε τους κραδασμούς σκανδάλων, αποχωρήσεων, απανωτών κατηγοριών για σπατάλες, συν τον παραμερισμό από τη ΝΔ στη συγκυβέρνηση και στηρίζοντας παράλληλα με θέρμη τις επιταγές της τρόικας, το μέλλον προδιαγράφεται λαμπρό.

Αρκεί να δώσει τη χαριστική βολή στη ΔΗΜΑΡ, να θέσει σαφείς διαχωριστικές γραμμές με τη Νέα Δημοκρατία και φυσικά να πείσει τον κόσμο πως παρά τα λάθη του και τους κακούς χειρισμούς του παρελθόντος είναι εδώ «ενωμένο και δυνατό», να φέρει καλύτερες μέρες.

pasok2i

Στην ατζέντα του ΠΑΣΟΚ δεν περιλαμβάνονται λύσεις ούτε για τον νέο που δεν έχει μέλλον, ούτε για τον εργαζόμενο που ξεπουλιέται για 150 ευρώ, ούτε για τον συνταξιούχο που στα γεράματα ταλαιπωριέται περισσότερο απ’ ότι νέος. Ζητούμενο όμως είναι όλοι αυτοί να πιστέψουν ξανά στο ΠΑΣΟΚ.

Το παρελθόν είναι το δυνατό χαρτί. Οξύμωρο. Ο κόσμος το καταριέται για τα δεινά που περνά, αλλά πολλοί το νοσταλγούν. Του δίνουν διαστάσεις θρύλου. Ακούν Ανδρέας Παπανδρέου κι ανατριχιάζουν. Περιμένουν ξανά τον Μεσσία, κάποιον να τους λύσει τα προβλήματα.

Κι αυτό το ΠΑΣΟΚ το προσφέρει απλόχερα. Στα λόγια. Κι ας έχει μείνει στην ιστορία ως ανέκδοτο το “λεφτά υπάρχουν”.

Μαζί με τα κεράκια για τα 39α του γενέθλια, θεωρεί άλλωστε ότι έσβησε και το αμαρτωλό παρελθόν, κρατώντας μόνο την τούρτα με τα θετικά της κυβερνητικής του θητείας.

Μόνο που το παρελθόν ούτε διαγράφεται ούτε καθαγιάζεται λόγω του σκοπού. Πόσω μάλλον αν πρόκειται για τη διάσωση του ΠΑΣΟΚ.

Το ΠΑΣΟΚ προσέφερε και πήρε επί σκοπού. Δεν ήταν ούτε καλό όταν χάριζε τις κοινωνικές παροχές ούτε έγινε κακό όταν τις ξήλωσε. Πολιτική του χαμαιλέοντα. Πολιτική της επιβίωσης. Όμως πλέον, που όλα είναι γνωστά, τι έχει πραγματικά να προσφέρει πέρα από πλαστικές αναμνήσεις;

Like this Article? Share it!

About The Author

: Σπούδασε Επικοινωνία και ΜΜΕ στο Εθνικό Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών. Έκανε την είσοδό του στη δημοσιογραφία τo 2009, όταν κι άρχισε να εργάζεται ως μπασκετικός ρεπόρτερ για τo sport.gr. Το καλοκαίρι του 2011 άλλαξε σελίδα και για πρώτη φορά γνώρισε τον κόσμο του ραδιοφώνου, ως μουσικός παραγωγός στο trollradio.gr, από το οποίο αποχώρησε ένα χρόνο μετά. Τον Μάρτη του 2012 ίδρυσε μαζί με φίλους και συναδέλφους το διαδικτυακό περιοδικό 3pointmagazine.gr, στο οποίο παραμένει κι ονειρεύεται τα καλύτερα που έρχονται. Παράλληλα εργάζεται στην εφημερίδα "Αυγή" από το καλοκαίρι του '12 και φιλοξενούνται κείμενά του στο frog.gr.