O ελληνικής καταγωγής γιατρός που “χαπάκωνε” τον Elvis
Στις 19 Δεκεμβρίου του 1979 απαγγέλλονται κατηγορίες στον George Nichopoulos, για παράνομη συνταγογράφηση 12.000 χαπιών στον Elvis Presley, κατά τους 20 μήνες πριν τον θάνατό του. Ο ελληνικής καταγωγής “Dr. Nick” ήταν ο προσωπικός γιατρός του Elvis – και ίσως ο κύριος υπεύθυνος για τον θάνατό του.
Το 1967, ο George Nichopoulos ήταν ένας αξιοσέβαστος γιατρός σε μια ιδιωτική κλινική στο Memphis. O Elvis τον επισκέφθηκε αρχικά λόγω της αϋπνίας που αντιμετώπιζε. Είχε διαταραχές ύπνου από παιδί, που έγιναν εντονότερες μετά το θάνατο της μητέρας του και τη θητεία του στο στρατό το 1957. Το πρόβλημα περιπλεκόταν λόγω της ιδιαίτερης αγάπης του “Βασιλιά” για τις αμφεταμίνες. Νόμιμες στις ΗΠΑ μέχρι το 1965, τον βοηθούσαν να ανταπεξέρχεται στο εξαντλητικό του πρόγραμμα και να διατηρεί χαμηλό βάρος – αλλά φυσικά τον κρατούσαν ξύπνιο. Για να κοιμηθεί, χρειαζόταν ισχυρά ηρεμιστικά χάπια.
Έτσι, το 1969, την εποχή που ο ελληνικής καταγωγής Nichopoulos έγινε ο προσωπικός του γιατρός, ο Elvis ήδη έπαιρνε καθημερινά ένα δυνατό “κοκτέιλ” από “uppers” και “downers” για να ανταπεξέλθει στις εμφανίσεις του στο Las Vegas. Χρειαζόταν αμφεταμίνες πριν από κάθε show και ηρεμιστικά μετά – και εμφανιζόταν δύο φορές κάθε μέρα. Ο Dr. Nick – όπως τον αποκαλούσαν όλοι – ισχυρίζεται ότι προσπαθούσε να κρατάει τις δοσολογίες υπό έλεγχο. Αλλά όταν έλειπε, άλλοι γιατροί ήταν πρόθυμοι να προμηθεύουν τον Elvis με οτιδήποτε ζητούσε.
O Dr. Nick, όρθιος πίσω από τον Elvis και την Priscilla Presley
Το 1971 ο Elvis χώρισε με την Priscilla και από τότε περνούσε όλο και περισσότερο χρόνο υπό την επήρεια ναρκωτικών. Το 1973 πήρε δύο φορές υπερβολική δόση βαρβιτουρικών – στη μία περίπτωση έπεσε σε κώμα για τρεις μέρες. Στο τέλος του ίδιου έτους μπήκε στο νοσοκομείο των Βαπτιστών στο Memphis: είχε δηλητηριαστεί από ενέσεις κορτιζόνης και ήταν εξαρτημένος από το οπιούχο παυσίπονο Demerol, που προμηθευόταν από κάποιον γιατρό στο Λος Άντζελες. Ο Dr. Nick έψαξε το δωμάτιο του Elvis, μαζί με τον υπεύθυνο της περιοδείας, και βρήκε τρία βάζα, το καθένα από τα οποία περιείχε χίλια χάπια ισχυρών δόσεων Seconal, Dexedrine και Placidyl. Άρχισε θεραπεία με μεθαδόνη και προσπάθησε να περιορίσει τις επαφές του “Βασιλιά” με άλλους γιατρούς.
Από τότε, ο Nichopoulos πήγαινε σε όλες τις περιοδείες, κουβαλώντας τρεις βαλίτσες με χάπια και ενέσεις. Έχει δηλώσει επανειλημμένα ότι έδινε μόνο τις “απολύτως απαραίτητες” δόσεις στον Elvis, και όταν αυτός ζητούσε περισσότερα χάπια, του έδινε ψευδοφάρμακα. Έφτασε, μάλιστα, στο σημείο να έρθει σε ειδική συμφωνία με την εταιρία Knoll, κατασκευάστρια του αγαπημένου παυσίπονου του Elvis, για την παραγωγή χιλιάδων ψεύτικων χαπιών.
Παρόλα αυτά, μόνο το 1977, ο Dr. Nick συνταγογράφησε πάνω από 10.000 δόσεις αμφεταμινών, βαρβιτουρικών, ηρεμιστικών, υπνωτικών, καθαρτικών και ορμονών για τον “Βασιλιά”. Επισήμως, ο θάνατος του Elvis στις 16 Αυγούστου είχε προέλθει από καρδιακά προβλήματα. Ωστόσο, στο αίμα του βρέθηκαν δεκατέσσερις διαφορετικές ναρκωτικές ουσίες, εκ των οποίων οι δέκα σε υψηλές δόσεις.
Τους επόμενους μήνες, ο “Dr. Feelgood” άρχισε να δέχεται απειλές για τη ζωή του. Μάλιστα, στις 17 Σεπτεμβρίου πυροβολήθηκε και τραυματίστηκε ελαφρά κατά τη διάρκεια αγώνα ποδοσφαίρου σε γήπεδο του Memphis – η αστυνομία έκανε λόγο για τυχαία “αδέσποτη σφαίρα”, ο ίδιος σε συνέντευξή του επέμεινε ότι κάποιος φανατικός του Elvis ήθελε να τον δολοφονήσει.
Το φθινόπωρο του 1979, με αφορμή στοιχεία που έφερε στο φως μία τηλεοπτική εκπομπή, το Ιατρικό Συμβούλιο του Tennessee κατηγόρησε τον Dr. Nick για ιατρική πλημμέλεια κατά συρροή. Την επόμενη ημέρα, ο αρμόδιος εισαγγελέας ανακοίνωσε ότι θα διεξήγαγε έρευνα για τυχόν ποινικές ευθύνες του γιατρού στον θάνατο του Elvis. Τελικά, δεν απαγγέλθηκαν κατηγορίες για φόνο, παρά μόνο για παράνομη συνταγογράφηση, καθώς οι ιατρικές γνωματεύσεις για τις αιτίες θανάτου ήταν αντικρουόμενες. Το 1980 ο Nichopoulos απαλλάχθηκε από όλες τις κατηγορίες, καθώς έπεισε τους ενόρκους ότι προσπάθησε μάταια να μειώσει την εξάρτηση του Elvis. Αντίστοιχα, το Ιατρικό Συμβούλιο τον έκρινε ένοχο για τις συνταγογραφήσεις, αλλά θεώρησε ότι δρούσε με βάση την ηθική, κι η ποινή του περιορίστηκε σε αφαίρεση της άδειάς του για τρεις μήνες.
O Dr. Nick συνέχισε να εργάζεται ως γιατρός για χρόνια. Ωστόσο, το 1995 το Ιατρικό Συμβούλιο του Tennesse τού αφαίρεσε μόνιμα την άδεια, καθώς αποδείχτηκε πώς συνέχιζε να συνταγογραφεί παράνομα για διάφορους ασθενείς.
Ο Nichopoulos ποτέ δεν παραδέχτηκε ότι ήταν έστω εν μέρει υπεύθυνος για το θάνατο του Elvis. Το 2010 εξέδωσε το βιβλίο The King and Dr. Nick, στο οποίο ισχυρίζεται ότι η πιο πιθανή αιτία θανάτου του “Βασιλιά” ήταν η χρόνια δυσκοιλιότητά του – που τότε θεωρούσαν απλή παρενέργεια της χρήσης ναρκωτικών. Μάλιστα υποστηρίζει ότι μία απλή κολοστομία πιθανόν να είχε σώσει τον Elvis…