Διασκευάζοντας Simone

Published On 21 February 2014 | By Κατερίνα Καραβία | Frog Tops

Μπορεί να έχει φύγει από τη ζωή πάνω από μια δεκαετία πριν, αλλά η Nina Simone δεν σταμάτησε να τραγουδά ποτέ.

Την ακούς ακόμα και σήμερα στο ραδιόφωνο, την τηλεόραση, σε soundtrack ταινιών και σε άλμπουμ άλλων τραγουδιστών ή συγκροτημάτων που δεν μπόρεσαν να μην διασκευάσουν μια από τις δεκάδες επιτυχίες της. Μέσα από remix και covers, τα κομμάτια της Simone ακούγονται στο repeat και λατρεύονται ακόμη.

Δεν θα μπορούσε να είναι αλλιώς, όταν η Eunice Kathleen Waymon, όπως ήταν το πραγματικό της όνομα, έχει τραγουδήσει διαμάντια της jazz, της rhtyhm ‘n’ blues, της  soul, της gospel και της pop. Ξεκίνησε από μικρή την καριέρα της, τα χρόνια όπου επικρατούσε ο φυλετικός διαχωρισμός λευκών και μαύρων στην Αμερική. Η ίδια είχε πέσει θύμα ρατσισμού πολλές φορές. Στην πρώτη δημόσια εμφάνισή της στο πιάνο, οι γονείς της μετακινήθηκαν βίαια από τις πρώτες θέσεις για να κάτσουν λευκοί, ενώ λίγα χρόνια αργότερα απορρίφθηκε από διακεκριμένη σχολή πιάνου λόγω του χρώματός της, κάτι που την έκανε να παρατήσει το όνειρό της να γίνει η πρώτη αφροαμερικανή σολίστ.

nina-simone-1

Παρά τον ρατσισμό και τις δυσκολίες, η Simone κατάφερε να σπουδάσει μουσική στην σχολή Julliard της Νέας Υόρκης. Στράφηκε στην τζαζ και την μπλουζ και άρχισε να τραγουδά σε clubs από το 1954. Από τότε οι επιτυχίες της διαδέχονταν η μία την άλλη.

Ο Βάτραχος θυμάται μερικές από τις πιο γνωστές και επιτυχημένες διασκευές των τραγουδιών της μεγάλης αφροαμερικανής καλλιτέχνιδας.

I Put a Spell on You– Marilyn Manson

Το τραγούδι “I Put a Spell on You” τραγουδήθηκε για πρώτη φορά το 1956 από τον Screamin’ Jay Hawkins, αλλά η εκτέλεση της Nina Simone είναι αυτή που έμεινε ως η πιο γνωστή και επιτυχημένη. Το 1995, στο άλμπουμ του Smells Like Children το τραγούδησε και ο Marilyn Manson με τον δικό του, ιδιαίτερο τρόπο.

Wild is the Wind– David Bowie

Το τραγούδι είχε ηχογραφηθεί το 1957 από τον Johnny Mathis για την ταινία Wild is the Wind. Έπειτα ερμηνεύτηκε ξανά μοναδικά από την Nina Simone. Το 1976 ο David Bowie, μεγάλος θαυμαστής της Simone και του στυλ της, αποφάσισε να ερμηνεύσει αυτό το τραγούδι και να το συμπεριλάβει στο άλμπουμ του Station to Station.

“Don’t Let Me Be Misunderstood” – The Animals

Για πρώτη φορά ερμηνεύτηκε από την Nina Simone το 1964. Με τον μοναδικό τρόπο που τον τραγούδησε δύσκολα μπορεί κάποιος να το κατατάξει κάπου συγκεκριμένα. Το κομμάτι είναι μια έμμεση αναφορά στο κίνημα για τα πολιτικά και κοινωνικά δικαιώματα των μαύρων με το οποίο ασχολήθηκε ενεργά η τραγουδίστρια. Ένα χρόνο μετά, το ερμηνεύουν και οι The Animals σε πιο blues rock ρυθμό.

Feeling Good– Muse

Το τραγούδι είχε γραφτεί για το μιούζικαλ The Roar of the Greasepaint – The Smell of the Crowd. Το 1965 στο άλμπουμ Ι Put a Spell on You το τραγούδησε η Simone κάνοντας το τεράστια επιτυχία. Το έχουν ερμηνεύσει δεκάδες φορές διάφοροι καλλιτέχνες με τελευταίους το alternative αγγλικό συγκρότημα Muse που πρόσθεσε το δικό το διαφορετικό στυλ, κάνοντας το πιο rock.

Like this Article? Share it!

About The Author

: Είναι απόφοιτος του τμήματος Επικοινωνίας και ΜΜΕ του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών. Έχει εργαστεί σε ενημερωτικές ιστοσελίδες και ηλεκτρονικά περιοδικά.