Όταν το μπουζούκι μεταμορφώνεται

Published On 15 November 2013 | By Κατερίνα Καραβία | Frog Tops

Μια ολόκληρη γενιά νέων καλλιτεχνών, ελλήνων και ξένων, μεταμορφώνει τον ήχο του μπουζουκιού με διασκευές και επανεκτελέσεις. Ο Τσιτσάνης, ο Χιώτης, ο Βαμβακάρης παίζονται με κλασικό βιολί, ροκάρουν με ηλεκτρικές κιθάρες και ντύνονται με ηλεκτρονικά beats: το αποτέλεσμα είναι συχνά εντυπωσιακό.

Το μπουζούκι έχει τις ρίζες του βαθιά στην ιστορία. Ο ήχος του ταξιδεύει αιώνες από την Ελλάδα ως την Ανατολή και πάλι πίσω. Παρόλα αυτά το μπουζούκι άνθισε την εποχή που ξεκίνησε το ρεμπέτικο, τότε που οι πρόσφυγες από την Μικρά Ασία φέρνουν τα έθιμά τους μαζί και φτιάχνουν τις πρώτες κομπανίες. Τσιτσάνης, Βαμβακάρης, Μητσάκης, Χιώτης είναι ονόματα που συνδέθηκαν με την ιστορία του μπουζουκιού, όχι αυτού που ακούμε στα σκυλάδικα της σημερινής παραλιακής, αλλά αυτού που επανεκτελούν γνωστά και μη συγκροτήματα και καλλιτέχνες στην Ελλάδα και το εξωτερικό.

Το thefrog.gr παρουσιάζει τέσσερα κομμάτια στα οποία ο ήχος του μπουζουκιού του μεταμορφώνεται σε μελωδίες κλασικού βιολιού, ηλεκτρικά riffs, και ηλεκτρονικά samples, δημιουργώντας ένα μοναδικό ακουστικό αποτέλεσμα.

«Τα Ωραία»

Η Ολλανδέζα Emmy Storms -μια από τις κορυφαίες βιολονίστριες στον κόσμο- το Φεβρουάριο του 2012 εντυπωσιάζει τους πάντες όταν επιλέγει να παίξει «Τα Ωραία» του Τσιτσάνη, κι αυτό σε μια συναυλία κλασικής μουσικής στο Ρότερνταμ. Το κοινό κατενθουσιασμένο χειροκροτεί για την μοναδική μουσική εμπειρία.

«She killed me ’cause I loved her» («Με σκότωσε γιατί την Αγαπούσα»)

Το γνωστό τραγούδι του Στράτου Διονυσίου «Με σκότωσε γιατί την Αγαπούσα» επανεκτελούν οι «His Majesty The King of Spain», ένα ελληνικό συγκρότημα από την Αθήνα, εγχείρημα αρχικά του Νεκτάριου Κουβαρά που τώρα μετρά έξι μέλη. O πρώτος δίσκος της μπάντας που έπαιξε τον Διονυσίου σε surf/rock ‘n’ roll στυλ, θα κυκλοφορήσει σύντομα.

«Τα ζηλιάρικά σου μάτια»

Ένα από τα πιο αγαπημένα τραγούδια του σπουδαίου μπουζουκιού, του Μάρκου Βαμβακάρη, διασκευάζεται από το συγκρότημα Lego, το οποίο ανακατεύει το ροκ με το ρεμπέτικο.

Τους Lego  δημιούργησαν ο Γιάννης Μπάκος και ο Μιχάλης Κεχαγιάς (γνωστός μας φυσικά και από την άλλη μπάντα του, τους Lexicon Project) με σκοπό να “μπερδέψουν” όμορφα το ρεμπέτικο τραγούδι με σημερινούς ήχους και τα βιώματα που απασχολούν την εποχή μας. Στη συνέχεια, η παρέα μεγάλωσε, με τους Βαγγέλη Λάρυγγα, Στέργιο Δήμπα και Δημήτρη Αζοράκο.

«Δεν θέλω πια να ξαναρθείς»

Οι Imam Baildi αγαπήθηκαν γρήγορα και από ευρύ κοινό, για το λόγο ότι διασκεύασαν παλιά αγαπημένα κομμάτια αναμειγνύοντας πετυχημένα τον παλιό με τον καινούργιο electro ήχο.

Το «Δεν θέλω πια να ξανάρθεις», το οποίο πρώτος εκτέλεσε με το μπουζούκι του ο Μανώλης Χιώτης, ήταν από τα κομμάτια που καθιέρωσαν το δεκαμελές ελληνικό συγκρότημα. Από το 2007 που πρωτοεμφανίστηκαν, οι Imam Baildi έχουν κυκλοφορήσει δύο άλμπουμ με πολλές ακόμη επιτυχημένες διασκευές λαϊκών και ρεμπέτικων τραγουδιών και πλέον έχουν κατακτήσει και τη διεθνή αναγνώριση.

Like this Article? Share it!

About The Author

: Είναι απόφοιτος του τμήματος Επικοινωνίας και ΜΜΕ του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών. Έχει εργαστεί σε ενημερωτικές ιστοσελίδες και ηλεκτρονικά περιοδικά.