«Δεν έχετε να κερδίσετε τίποτα από την παραμονή σας εδώ»

Published On 28 November 2014 | By Θέμος Ρίζος | Θέμος Ρίζος

Η κυβέρνηση απαντά στους Σύριους της πλατείας Συντάγματος με κυνισμό, αποκρύπτοντας τις υποχρεώσεις της έναντι των προσφύγων πολέμου.

Χθες (σ.σ. 27/11) βρέθηκα στην Πλατεία Συντάγματος, καλύπτοντας τις κινητοποιήσεις στο πλαίσιο της 24ωρης απεργίας που είχαν προκηρύξει ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ. Όλα τα κανάλια ήταν εκεί και κάλυψαν την πορεία. Στα βραδινά δελτία ειδήσεων, όμως, δεν βρέθηκε ούτε ένα λεπτό τηλεοπτικού χρόνου για τους εκατοντάδες Σύριους πρόσφυγες που παραμένουν στο Σύνταγμα επί δέκα ημέρες, ζητώντας άσυλο, αξιοπρεπείς συνθήκες διαβίωσης και δυνατότητα μετακίνησης σε άλλη ευρωπαϊκή χώρα.

Την Τετάρτη (26/11), το υπουργείο Εσωτερικών μοίρασε ένα ενημερωτικό φυλλάδιο στους Σύριους του Συντάγματος, στο οποίο επισημαίνεται ότι «η μόνη οδός» που έχουν είναι η υποβολή αίτησης για άσυλο. Τους ενημερώνει ότι δεν υπάρχει κάποιο έγγραφο που μπορεί να τους χορηγηθεί ώστε να μεταβούν σε άλλη χώρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης – κάτι που επιθυμεί η πλειοψηφία των προσφύγων.

Ωστόσο, σύμφωνα με την Ελληνική Ένωση για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου, η Ελλάδα δεσμεύεται από τη Σύμβαση της Γενεύης να αναγνωρίσει τους Σύριους ως πρόσφυγες και να τους παρέχει προστασία, ασχέτως αν έχουν υποβάλει αίτηση ασύλου, καθώς αντιμετωπίζουν κίνδυνο εάν επιστρέψουν στη χώρα καταγωγής τους. Η ελληνική πολιτεία, εξάλλου, χορηγεί στους πρόσφυγες πολέμου είτε 6μηνη αναβολή απομάκρυνσης (ν. 3907/2011), η οποία παρέχει δικαίωμα νόμιμης διαμονής και πρόσβασης σε ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, είτε αναστολή απέλασης (ν. 3386/2005).

Η Ένωση επισημαίνει επίσης ότι η μετακίνηση σε άλλες χώρες της Ε.Ε. δεν επιτρέπεται σε αιτούντες άσυλο, αλλά σε αναγνωρισμένους πρόσφυγες «και τούτο υπό προϋποθέσεις, κυριότερη εκ των οποίων είναι η μακρόχρονη παραμονή». Τέλος, τονίζει ότι η υποτιθέμενη διαδικασία fast track αναγνώρισης προσφυγικής ιδιότητας υπάρχει μόνο στα χαρτιά, καθώς «η υπηρεσία ασύλου διεκπεραιώνει καθημερινά πολύ μικρό αριθμό αιτήσεων ασύλου από Σύριους και μόνον στην Αθήνα καθιστώντας έτσι ιδιαιτέρως δυσχερή και χρονοβόρα τη διαδικασία χορήγησης καθεστώτος ασύλου».

ProsfygesYPES

Όσον αφορά στη στέγαση και εργασία των προσφύγων στο φυλλάδιο του υπ. Εσωτερικών υποστηρίζεται ότι «το ελληνικό κράτος δεν έχει τη δυνατότητα να στεγάσει όλους όσους έχουν έρθει από τη Συρία […]. Όσοι δεν έχουν υποβάλει αίτηση για άσυλο δεν έχουν δικαίωμα εργασίας». Και πάλι, η Ένωση για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου υπενθυμίζει τον ν. 3907/2011 που προβλέπει ρητά ότι «σε περίπτωση αδυναμίας των αρμόδιων κατά περίπτωση αρχών να διασφαλίσουν με ίδιους πόρους ή μέσα ότι οι υπήκοοι τρίτων χωρών των οποίων η απομάκρυνση έχει αναβληθεί απολαμβάνουν κατά το χρονικό διάστημα της αναβολής, στοιχειώδεις όρους αξιοπρεπούς προσωρινής στέγασης σε εγκαταστάσεις δημόσιου ή κοινωφελούς χαρακτήρα και γενικότερα ότι καλύπτουν τις άμεσες βιοτικές τους ανάγκες, μπορεί να επιτραπεί, μετά από σχετική άδεια, να απασχολούνται ως μισθωτοί σε τομείς απασχόλησης σε συγκεκριμένες περιοχές της Χώρας».

Με άλλα λόγια, το ελληνικό κράτος αποκρύπτει σκόπιμα τις υποχρεώσεις που έχει αναλάβει με βάση το διεθνές και εγχώριο δίκαιο έναντι των προσφύγων πολέμου.

Αυτό που προκαλεί όμως τη μεγαλύτερη εντύπωση στο φυλλάδιο του υπουργείου Εσωτερικών δεν είναι η ελλιπής πληροφόρηση που παρέχει στους Σύριους για τα δικαιώματά τους, αλλά ο κυνισμός με τον οποίο καταλήγει ότι λίγο-πολύ, δεν έχουν να ελπίζουν σε πολλά από την παραμονή τους στη χώρα μας: «Ακόμη και σε αυτή την περίπτωση [που αιτηθείτε άσυλο], θα είναι πολύ δύσκολο να βρεθεί εργασία. Στην Ελλάδα υπάρχουν 1.240.000 άνεργοι. Η παραμονή σας στην πλατεία Συντάγματος δεν έχει να σας προσφέρει τίποτα».

Φαίνεται ότι το μόνο που απασχολεί το υπουργείο Εσωτερικών είναι να εξαφανιστεί το «πρόβλημα»: οι πρόσφυγες να κάνουν αίτηση ασύλου, με την οποία βέβαια να μην περιμένουν στέγη ή δουλειά, σε κάθε περίπτωση πάντως να φύγουν από την πλατεία Συντάγματος όπου αμαυρώνουν την εικόνα της Ελλάδας.

Οι Σύριοι, όμως, δεν θέλουν να μείνουν στο Σύνταγμα, ούτε καν στη χώρα, και το τονίζουν σε κάθε ευκαιρία. Ξέρουν πολύ καλά ότι δεν θα βρουν δουλειά εδώ, γι’ αυτό και ζητούν έναν τρόπο να μετακινηθούν νόμιμα στην Ευρώπη. Προς τι η υπενθύμιση του αριθμού των ανέργων;

Καταλήγει κανείς ότι το φυλλάδιο δεν απευθύνεται στους ίδιους τους πρόσφυγες, αλλά σε εν δυνάμει ψηφοφόρους που θορυβήθηκαν από την υπόθεση: μη νομίσει κανείς ότι η κυβέρνηση προτίθεται να φροντίσει ουσιαστικά κάποιους «ξένους», εις βάρος Ελλήνων ανέργων…

Like this Article? Share it!

About The Author

: Σπούδασε Διεθνείς Σχέσεις, Θεωρία Συγκρούσεων και Δημοσιογραφία. Έχει εργαστεί, μεταξύ άλλων, σε ερευνητικές και ενημερωτικές εκπομπές της ΕΡΤ και της γερμανικής δημόσιας τηλεόρασης (ARD).