Στιγμιότυπα από τη ζωή του «ποιητή της καταστροφής»
H είδηση του θανάτου του «ποιητή της καταστροφής» -όπως τον είχε ονομάσει το 1975 το περιοδικό “Rolling Stone”- χρειάστηκε κάτι παραπάνω από μερικές ώρες για να κάνει το γύρο του κόσμου, αλλά μοναχά λίγα λεπτά για να αφήσει ένα μεγάλο, δυσαναπλήρωτο κενό στα χωράφια της ροκ μουσικής.
Η αιτία που προκάλεσε το θάνατό του δεν έχει «δει» ακόμη τα φώτα της δημοσιότητας, ωστόσο τον περασμένο Μάιο o Lou Reed είχε υποβληθεί σε μεταμόσχευση ήπατος.
Γεννήθηκε στις 2 Μαρτίου του 1942 από οικογένεια Εβραίων στο Μπρούκλιν της Νέας Υόρκης. Το πραγματικό του όνομα ήταν Λιούις Άλεν Ραμπίνοβιτς, αν και ο ίδιος συνήθιζε να επιμένει πως είναι Λιούις Άλεν Φέρμπανκ. Από τα εφηβικά του χρόνια, όπου συμμετείχε σε σχολικές μπάντες και μάθαινε να παίζει κιθάρα ακούγοντας ραδιόφωνο, μέχρι και πριν από λίγες ώρες, η μουσική αποτέλεσε τον πιο πιστό του σύντροφο.
«Η στρουθοκάμηλος», η πρώτη μικρή του επιτυχία
Το 1964, όταν και είχε μετακομίσει στην Νέα Υόρκη, εργαζόταν γράφοντας τραγούδια για τη Pickwick Records. Εκεί είχε συνθέσει και τη… στρουθοκάμηλο (“The Ostrich”), τραγούδι-παρωδία των τότε σύγχρονων dance κομματιών. Το περίεργο ήταν ότι όταν έπαιζε το συγκεκριμένο τραγούδι, κούρδιζε κάθε χορδή της κιθάρας του στον ίδιο τόνο. Η εταιρεία του θέλοντας να το προωθήσει, κάλεσε άλλους δύο μουσικούς για να τον συνοδεύουν στις live του εμφανίσεις, τον John Cale και τον Tony Conrad. Κάπως έτσι, αν και άθελά τους, μπήκε το πρώτο λιθαράκι για τη δημιουργία των Velvet Underground.
* Διαβάστε ολόκληρο το αφιέρωμα στο 3pointmagazine.gr.