Τα «γιουχαΐσματα» του εξωτερικού
Με αφορμή την πρόσφατη επεισοδιακή επίσκεψη του Άδωνι Γεωργιάδη στο Λονδίνο, ο Βάτραχος θυμάται στιγμές έντονης αποδοκιμασίας πολιτικών αλλά και δημοσιογράφων στο εξωτερικό, που σίγουρα τους έχουν μείνει αξέχαστες.
Αντιμέτωπος με έλληνες φοιτητές ήρθε στη Αγγλία ο Υπουργός Υγείας Άδωνις Γεωργιάδης. Το σαββατοκύριακο πήγε να μιλήσει σε εκδήλωση στο Imperial College στο Λονδίνο, αλλά δεν είχε υπολογίσει τους έλληνες φοιτητές του πανεπιστημίου, οι οποίοι του επιφύλασσαν μια «θερμή» υποδοχή. Διέκοψαν την ομιλία του και τον αποδοκίμασαν ως προς την πολιτική που ακολουθεί στην Ελλάδα. Διάβασαν κείμενο στο οποίο τον κατηγορούσαν ότι διαλύει το Εθνικό Σύστημα Υγείας, αλλά ήρθαν και σε ευθεία αντιπαράθεση μαζί του.
Ο Άδωνις Γεωργιάδης δεν είναι ο πρώτος έλληνας πολιτικός που δέχεται «γιουχάισμα» σε επίσκεψή του στο εξωτερικό. Κατά καιρούς κι άλλα κεντρικά πολιτικά πρόσωπα της χώρας μας έχουν αποδοκιμαστεί έντονα από Έλληνες που μένουν στο εξωτερικό. Δεν είναι λίγες οι αφορμές, όταν τα τελευταία τέσσερα χρόνια η χώρα βρίσκεται υπό μνημονιακό κλοιό, χωρίς σημάδια ανάκαμψης.
Ο Βάτραχος θυμάται κι άλλες στιγμές έντονης αποδοκιμασίας πολιτικών αλλά και δημοσιογράφων στο εξωτερικό που σίγουρα τους έχουν μείνει αξέχαστες.
Κώστας Σημίτης – Βερολίνο 2012
Μια απρόσμενη έκπληξε περίμενε τον Κώστα Σημίτη όταν επισκέφθηκε το Βερολίνο για να μιλήσει σε εκδήλωση των Γερμανών Πρασίνων με θέμα την κατάσταση αλλά και το μέλλον της Ελλάδας. Ο πρώην πρωθυπουργός δεν περίμενε την παρέμβαση των μελών της Ελληνικής Ομάδας του “Real Democracy Now!” του Βερολίνου, οι οποίοι ανήρτησαν πανό με τη λέξη “Siemens”. Βέβαια δεν αρκέστηκαν μόνο σε αυτό, καθώς η εκπρόσωπος της ομάδας τους έκανε παρέμβαση στην εκδήλωση κατηγορώντας τον πρώην πρωθυπουργό για την πολιτική που ακολούθησε, η οποία οδήγησε την Ελλάδα στην ύφεση. Έκανε λόγο ακόμη για τη διαφθορά κατά τα χρόνια της πρωθυπουργίας του και τις ευθύνες που φέρει και ο ίδιος για την σημερινή κατάσταση της χώρας.
Ο πρώην πρωθυπουργός είχε την τύχη να αντιμετωπίσει ίσως μία από τις πιο «πολιτισμένες» αποδοκιμασίες στο εξωτερικό. Βέβαια ο ίδιος δεν δέχθηκε να απαντήσει στις παρεμβάσεις που έγιναν από τους Έλληνες της ομάδας αυτής.
Ντόρα Μπακογιάννη και Γιάννης Πρετεντέρης- Λυών 2011
Καλεσμένοι στο φόρουμ της γαλλικής εφημερίδας Liberation, η βουλευτής Ντόρα Μπακογιάννη και ο δημοσιογράφος Γιάννης Πρετεντέρης παρευρέθηκαν στη Λυών τον Νόεμβριο του 2011 για να μιλήσουν για την νεοσύστατη τότε τρικομματική κυβέρνηση με τη συμμετοχή του ΛΑ.Ο.Σ. και τον τεχνοκράτη Λουκά Παπαδήμο στην πρωθυπουργική θέση. Ομάδα ελλήνων φοιτητών και εργαζομένων αποφάσισε να παρέμβει στην εκδήλωση αυτή, θέλοντας να εκφράσει την άποψή της και να αναφέρει ότι οι συγκεκριμένοι ομιλητές δεν εκπροσωπούν το λαό καθώς και οι ίδιοι στηρίζουν το Μνημόνιο και την καινούρια κυβέρνηση που συγκροτήθηκε χωρίς τη διενέργεια εκλογών και με τη συμμετοχή του ακροδεξιού κόμματος του Γ. Καρατζαφέρη.
Η παρέμβαση μπορεί να ήταν «ειρηνική» αλλά σίγουρα έφερε σε πολύ δύσκολη θέση τους δύο καλεσμένους-ομιλητές με την κριτική που τους έγινε για τη στάση τους απέναντι στην κατάσταση που επικρατεί στην Ελλάδα.
Θεόδωρος Πάγκαλος – Παρίσι 2011
Λίγους μήνες μετά την προκλητική δήλωση του Θεόδωρου Πάγκαλου στη Βουλή «όλοι μαζί τα φάγαμε», ο τότε αντιπρόεδρος της ελληνικής κυβέρνησης επισκέπτεται το Παρίσι για να παρευρεθεί σε εκδήλωση προς τιμήν του Κώστα Γαβρά στην Ελληνική Εστία του Παρισιού. Έλληνες όμως κάτοικοι της γαλλικής πρωτεύουσας παρεμβαίνουν αποδοκιμάζοντας έντονα τον έλληνα πολιτικό και δηλώνοντας ότι δεν τον σέβονται, καθώς είναι υπεύθυνος κι αυτός για τη σημερινή κατάσταση της χώρας και εκπρόσωπος μιας μη δημοκρατικά εκλεγμένης κυβέρνησης. Έτσι, ο Πάγκαλος αναγκάστηκε να αποχωρήσει από την εκδήλωση εν μέσω φραστικών επιθέσεων και αποδοκιμασιών.
Γιώργος Παπανδρέου – Βερολίνο 2012
Λίγους μήνες μετά την αποδοκιμασία του Πάγκαλου στο Παρίσι, ο Γιώργος Παπανδρέου δέχθηκε κι αυτός την αγανάκτηση Ελλήνων του εξωτερικού κατά την επίσκεψή του στο Βερολίνο. Ο πρώην πρωθυπουργός αναγκάστηκε να ματαιώσει το δείπνο του σε εστιατόριο του Βερολίνου και να αποχωρήσει μετά το γιουχάισμα που δέχτηκε από αγανακτισμένους Έλληνες αφότου αντιλήφθηκαν την παρουσία του εκεί. Ίσως μία από τις πιο σκληρές αποδοκιμασίες έλληνα πολιτικού στο εξωτερικό, κάτι μάλλον λογικό, αφού επί πρωθυπουργίας του Γ. Παπανδρέου η Ελλάδα εισήλθε στον μηχανισμό στήριξης της τρόικα και υπεγράφη το Μνημόνιο Ι.