Τραγουδώντας για τον πλανήτη
Επιστήμονες και οργανώσεις έχουν προειδοποιήσει χιλιάδες φορές ότι για πολλά από τα ακραία φυσικά φαινόμενα ευθύνεται η συστηματική εκμετάλλευση της φύσης από τον άνθρωπο. Αλλά ακόμα και αγαπημένοι τραγουδιστές ή συγκροτήματα έχουν «ξελαρυγγιαστεί» προσπαθώντας να αφυπνίσουν τον κόσμο για την προστασία του περιβάλλοντος.
Η πρόσφατη βιβλική καταστροφή που «χτύπησε» τις Φιλιππίνες -όταν ο τυφώνας Χαϊγιάν έπληξε την περιοχή αφήνοντας πίσω του 10.000 νεκρούς, χιλιάδες τραυματίες και ολοκληρωτικά κατεστραμμένες περιοχές και οικισμούς- ξαναέφερε στο προσκήνιο το ζήτημα της καταστροφικής ανθρώπινης παρέμβασης στο φυσικό περιβάλλον.
Ο τυφώνας Χαϊγιάν είναι το πιο πρόσφατο από μια σειρά ακραίων φυσικών φαινομένων που φαίνεται να συντελούνται ολοένα και συχνότερα. Μέσα σε λιγότερο από μια δεκαετία, έχουμε δει τυφώνες (Κατρίνα), σεισμούς (Πακιστάν, Κίνα, Ινδία), τσουνάμι (Ινδονησία, Φουκοσίμα), πλημμύρες να χτυπούν τον πλανήτη με ανυπολόγιστα θύματα και ζημιές.
Επιστήμονες και οργανώσεις έχουν προειδοποιήσει χιλιάδες φορές ότι για πολλά από αυτά τα ακραία φαινόμενα ευθύνεται η συστηματική εκμετάλλευση της φύσης από τον άνθρωπο. Αλλά ακόμα και αγαπημένοι τραγουδιστές ή συγκροτήματα έχουν «ξελαρυγγιαστεί» προσπαθώντας να αφυπνίσουν τον κόσμο για την προστασία του περιβάλλοντος.
Το thefrog.gr παρουσιάζει κάποια -γνωστά και μη- τραγούδια που αναφέρονται στο περιβάλλον και την επιτακτική ανάγκη ο άνθρωπος να σταματήσει το καταστροφικό του έργο.
Man in the Mirror – Michael Jackson
“I’m starting with the man in the mirror
I’m asking him to change his ways
and no message could have been any clearer
if you wanna make the world a better place”
Ένα από τα πιο επιτυχημένα τραγούδια του Βασιλιά της Ποπ Michael Jackson μιλούσε για την σχέση του ανθρώπου με το περιβάλλον. Το «Man in the Mirror» ακούστηκε για πρώτη φορά το 1988 στα Βραβεία Grammy. O Jackson είχε συνθέσει και τραγουδήσει επίσης το «Earth Song», το γνωστότερο ίσως τραγούδι που αναφέρεται στο περιβαλλοντολογικό ζήτημα.
Idioteque – Radiohead
Το τραγούδι γραμμένο από τον τραγουδιστή Thom Yorke αναφέρεται στην φυσική καταστροφή, την κλιματική αλλαγή, τον πόλεμο και την τεχνολογία. Βέβαια, όλα αυτά είναι απλά υποθέσεις των φαν του Βρετανικού ροκ συγκροτήματος Radiohead, κι αυτό γιατί ο Yorke δεν έχει αποκαλύψει την σημασία των στίχων του τραγουδιού. Το τραγούδι κυκλοφόρησε το 2000 στον δίσκο Kid A.
Monkeys go to Heaven – The Pixies
Το τραγούδι του Αμερικάνικου alternative συγκροτήματος Pixies θίγει την μόλυνση των ωκεανών και την λανθασμένη εντύπωση της θέσης που έχει ο άνθρωπος στο σύμπαν. Κυκλοφόρησε το 1989 ως τραγούδι του άλμπουμ Doolittle. Παρά τις καλές κριτικές δεν είναι και τόσο γνωστό.
Last great American Whale – Lou Reed
Στο 15ο σόλο άλμπουμ του Lou Reed – τον οποίο χάσαμε πρόσφατα- που κυκλοφόρησε το 1989 με τίτλο Νew York, υπήρχε το τραγούδι «The last great American Whale». Τραγουδώντας «He’ll watch dead rats wash up on the beach and complain if they can’t swim» ο Lou «κράζει» τους Αμερικανούς -και όχι μόνο- για την έλλειψη περιβαλλοντολογικής συνείδησης. Στο ίδιο άλμπουμ υπάρχει και το «Sick of you» που μιλά για την μόλυνση των ωκεανών.
Bad Religion – Kyoto Now
Οι Bad Religion φωνάζουν «Kyoto Now» στο άλμπουμ του 2002 Process of Belief, κατακρίνοντας την Αμερική και όσους δεν τηρούν ή δεν υπέγραψαν την σύμβαση του Κιότο για την προστασία του περιβάλλοντος. Δεν είναι το μόνο τραγούδι του πανκ συγκροτήματος που αναφέρεται σε τέτοια ζητήματα. Οι Bad Religion έχουν στην συλλογή τους πάνω από 10 τραγούδια για το περιβάλλον!
Don’t go near the Water – Τhe Beach Boys
Το τραγούδι ανήκει στους Beach Boys οι οποίοι το τραγούδησαν και πρώτοι το 1971 στο άλμπουμ Surf’s Up. Αργότερα το διασκεύασε και ο μοναδικός Johnny Cash. Το συγκρότημα αφήνει για λίγο το χαρούμενο καλοκαιρινό του στυλ και ηχογραφεί ένα κομμάτι με πολιτικό περιεχόμενο και αναφορά σε ένα μεγάλο περιβαλλοντολογικό ζήτημα, αυτό της μόλυνσης των υδάτων. «Μην κάνετε surf στις παραλίες, είναι μολυσμένες», προειδοποιούν με έντονη ειρωνεία.