Stray.gr: ένα «καταφύγιο» για τα αδέσποτα ζώα
Το thefrog.gr βρέθηκε στο κάλεσμα που έκανε το stray.gr για νέους εθελοντές και συνομίλησε με μέλη του σωματείου για την αύξηση των αδέσποτων ζώων στους δρόμους των ελληνικών πόλεων, την ελλιπή εφαρμογή της νομοθεσίας και τη σημασία της εθελοντικής δράσης.
Τα αδέσποτα στους δρόμους της Αθήνας, αλλά και άλλων ελληνικών πόλεων, αυξάνονται ολοένα λόγω και της κρίσης. Διαφορετικοί παράγοντες είναι αυτοί που οδηγούν τα ζωάκια αυτά, σκυλιά και γάτες ως επί το πλείστον, στους αφιλόξενους δρόμους μιας πόλης. Ο άνθρωπος όμως είναι αυτός που ευθύνεται σε όλες τις περιπτώσεις για την κατάληξη αυτή – είτε λόγω ανευθυνότητας, είτε λόγω εγκατάλειψης, είτε λόγω ελλιπούς πρόληψης και προσπάθειας για την εύρεση λύσεων. Στη χώρα μας το πρόβλημα με τα αδέσποτα είναι ότι η ίδια η πολιτεία δεν ενδιαφέρεται ούτε να προλάβει αλλά ούτε και να βοηθήσει τα αδέσποτα ζώα.
Σύμφωνα με τον νόμο 4039/2012 οι δήμοι πλέον είναι υπεύθυνοι για την περίθαλψη και τη στείρωση των αδέσποτων ζώων που βρίσκονται εντός των ορίων τους, για την αποφυγή της αύξησης του πληθυσμού τους. Παράλληλα, οι κάτοχοι κατοικίδιων θα πρέπει να τους βάζουν μικροτσίπ, ώστε να αποφευχθεί η εγκατάλειψή τους. Στην Ελλάδα, παρ’ όλο που υπάρχει η συγκεκριμένη νομοθεσία, δεν εφαρμόζεται. Ουσιαστικά δεν υπάρχουν κυρώσεις για τους παραβάτες, με αποτέλεσμα να μην καταλογίζεται η επίσημη ευθύνη στον «κηδεμόνα» και να λείπει η ουσιαστική βοήθεια από τις δημοτικές αρχές. Έτσι, η έλλειψη προγραμμάτων στείρωσης και καταφυγίων αλλά και η αμέλεια των ιδιοκτητών διαιωνίζει το πρόβλημα.
Η αδιαφορία της πολιτείας έχει ωθήσει φιλόζωους συμπολίτες μας να βοηθάνε οι ίδιοι τα αδέσποτα ζώα μέσω φιλοζωικών σωματείων και οργανισμών. Ένα από αυτά τα σωματεία που δραστηριοποιείται στη χώρα μας με σκοπό την προστασία των αδέσποτων ζώων είναι το Σωματείο Περίθαλψης και Προστασίας Αδέσποτων Ζώων stray.gr. Το συγκεκριμένο σωματείο μετρά 11 χρόνια ζωής και στηρίζεται αποκλειστικά στις δυνάμεις των εθελοντών του. Ξεκίνησε ως μια διαδικτυακή ομάδα ενός forum για τους φίλους των ζώων και στη συνέχεια συστάθηκε το σωματείο με σκοπό να ενώσει τη δράση όλων των συμμετεχόντων για να γίνει πιο αποτελεσματική.
Το thefrog.gr βρέθηκε στο κάλεσμα που έκανε το σωματείο για νέους εθελοντές, θέλοντας να εμπλουτίσει το έμψυχό δυναμικό του, όπως κάνει κάθε χρόνο. Σε μια κινηματογραφική αίθουσα του BIOS στην Πειραιώς, οι φίλοι των ζώων και οι εθελοντές παρουσίασαν το σωματείο τους, τη λειτουργία και τη δράση τους και έκαναν μια πρώτη γνωριμία με τους νέους εθελοντές. Όλοι τους άνθρωποι που, είτε έχουν κατοικίδια στο σπίτι τους είτε όχι, έχουν ένα κοινό: την αγάπη τους για τους τετράποδους φίλους μας.
Οι περισσότεροι από αυτούς ενημερώθηκαν για την ύπαρξη του σωματείου διαδικτυακά – και δικαιολογημένα, αφού το ίδιο το όνομα του σωματείου δείχνει την έντονη διαδικτυακή του δράση. Βέβαια η δράση του σωματείου δεν περιορίζεται μόνο online αλλά γίνεται και “offline” με απτά αποτελέσματα.
Σύμφωνα με τη Μαρία Γραμματικάκη, εθελόντρια και μέλος του σωματείου, «ο αριθμός των αδέσποτων ζώων μόνο στην Αθήνα ανέρχεται περίπου στις 12-15 χιλιάδες, χωρίς βέβαια να είναι απόλυτος ο αριθμός αυτός. Ο μέσος όρος ζωής τους είναι περίπου δύο -βασανιστικά- χρόνια». Συνεχίζει επισημαίνοντας ότι «το πρόβλημα είναι ότι τα αδέσποτα προέρχονται από σπίτια, δηλαδή ανθρώπους που τα εγκαταλείπουν είτε επειδή τα βαρέθηκαν, είτε επειδή δεν στείρωσαν το κατοικίδιό τους και εγκατέλειψαν τα μικρά τους».
Η δράση του σωματείου επικεντρώνεται κυρίως στην περίθαλψη τραυματισμένων αδέσποτων ζώων, την στείρωση όσων περισσότερων γίνεται και την προσπάθεια εύρεσης ενός σπιτιού για υιοθεσία. Δυστυχώς, στην Ελλάδα η αγορά ενός σκύλου είναι πιο συνηθισμένη απ’ ότι η υιοθεσία. Η έλλειψη ελέγχου των πωλήσεων και η μη τοποθέτηση μικροτσίπ είναι μερικές από τις αιτίες που τα αδέσποτα αυξάνονται, καθώς οι υπεύθυνοι δεν τιμωρούνται. Αντίθετα, «το σωματείο όταν βρίσκει αδέσποτα κουτάβια ή γατάκια, τα φροντίζει, τα εμβολιάζει, τα στειρώνει, τους βάζει μικροτσίπ και τα δίνει για υιοθεσία με βάση ένα συμφωνητικό υιοθεσίας το οποίο δεσμεύει το σωματείο να παρακολουθεί την “αποκατάσταση” του ζώου. Αυτό για μας είναι το σημαντικό, το ζώο να βρει την κατάλληλη οικογένεια» μας εξηγεί η Σοφία, εθελόντρια του σωματείου τα τελευταία χρόνια.
Όσον αφορά το θέμα των υιοθεσιών το σωματείο συνεργάζεται και με φιλοζωικά σωματεία του εξωτερικού τα οποία προωθούν αιτήματα υιοθεσίας. Η Γερμανία είναι ιδανικός προορισμός, καθώς εκεί η νομοθεσία είναι τόσο αυστηρή που δεν υπάρχουν πια αδέσποτα ζώα και οι Γερμανοί προτιμούν να υιοθετήσουν κάποιο παρά να αγοράσουν. Ακόμη και σε αυτή την περίπτωση το σωματείο παρακολουθεί την κατάληξη του ζώου έτσι ώστε να είναι σίγουρο ότι «έχει πέσει σε καλά χέρια».
Πέρα όμως από την καθημερινή δράση του σωματείου για την διάσωση και την περίθαλψη των αδέσποτων ζώων, το stray.gr σε συνεργασία με την Πανελλήνια Φιλοζωική Ομοσπονδία (PFO) διοργανώνει εκστρατείες τόσο για την εφαρμογή της ισχύουσας νομοθεσίας όσο και την προώθηση της κατάλληλης παιδείας, όπως η περισυλλογή των ακαθαρσιών και προώθηση του θεσμού της υιοθεσίας. Επίσης, σημαντικό επίτευγμα του σωματείου είναι και το κλείσιμο δύο παράνομων εκτροφείων ζώων στη χώρα μας.
Μέσα σε δύσκολες συνθήκες, οι εθελοντές του σωματείου προσπαθούν να προστατεύσουν τα αδέσποτα και να τους προσφέρουν ένα όσο το δυνατόν καλύτερο μέλλον. Πρέπει να σημειωθεί ότι το stray.gr δεν χρηματοδοτείται από το κράτος και η μόνη οικονομική στήριξη που δέχεται είναι από τις συνδρομές των μελών του και από το ετήσιο χριστουγεννιάτικο μπαζάαρ που πραγματοποιείται κάθε Δεκέμβρη.
Αξίζει να τονίσουμε ότι η συμμετοχή όλων των μελών είναι εθελοντική οπότε η προσπάθεια που γίνεται είναι μεγάλη για να μπορέσουν να ανταποκριθούν σε όλα τα περιστατικά που δέχονται καθημερινά κυρίως στην περιοχή της Αττικής. Γι’ αυτό και το σωματείο θέλει πρώτα απ’ όλα να προωθήσει την ενεργή συμμετοχή του κάθε πολίτη απέναντι στο πρόβλημα των αδέσποτων ζώων και να δημιουργήσει ένα πλαίσιο στο οποίο ο καθένας θα προσφέρει αυτό που μπορεί. «Πολλοί νομίζουν ότι είμαστε μια υπηρεσία του κράτους που έχουμε την υποχρέωση να το κάνουμε. Δεν γνωρίζουν ότι δεν υπάρχει κάποιος επίσημος φορέας και ότι εμείς δουλεύουμε εθελοντικά. Δεν έχουμε κάποιο δικό μας καταφύγιο ζώων και προσπαθούμε μέσω ιδιωτών, καλύπτοντας οι ίδιοι τα έξοδα, να αντιμετωπίσουμε τη δύσκολη αυτή κατάσταση» μας εξηγεί η Μαρία.
Γι’ αυτό για το stray.gr, το κλειδί είναι η συμμετοχή όλων στην αντιμετώπιση της αύξησης των αδέσποτων ζώων και της περίθαλψής τους. Πρέπει να κατανοήσουμε ότι η αλλαγή νοοτροπίας όσον αφορά τα κατοικίδια και η εφαρμογή της ισχύουσας νομοθεσίας μπορεί να οδηγήσει σε ένα καλύτερο μέλλον για τους τετράποδους φίλους μας.