Frog pets: Ο σκύλος μου δεν θέλει να τον χαϊδέψεις!
Πολλές φορές και για διάφορους λόγους το σκυλί μας δεν θέλει την ανθρώπινη ή σκυλίσια επαφή. Το “Yellow Dog Project” δημιουργήθηκε γι’ αυτό ακριβώς. Είναι πολύ εύκολο να το καταλάβουμε αφού στο λουρί ή στο κολάρο θα έχει δεμένο ένα κίτρινο κορδελάκι.
Αν και το πρόγραμμα δεν είναι καινούριο, στην χώρα μας δεν είναι γνωστό και η πλειοψηφία των ανθρώπων πιστεύει πως το κίτρινο κορδελάκι έχει διακοσμητικό χαρακτήρα.
Η μικρή μου Ziggy εκπαιδεύεται σχεδόν καθημερινά και αρκετές από αυτές τις ασκήσεις πραγματοποιούνται στην βόλτα. Λογικό είναι να μην επιθυμώ επαφή με άλλους ανθρώπους επειδή το επίπεδο συγκέντρωσης της δεν είναι ακόμη το επιθυμητό. Δυστυχώς, τι κίτρινο κορδελάκι έχω βάλει, τι κι αν ζητάω πάντα με ευγένεια “Σας παρακαλώ όχι τώρα…”, φωνή βοώντος εν τη ερήμω. Οι πιο εκνευριστικές απαντήσεις που παίρνω είναι “Έλα μωρέ λίγο να την χαϊδέψω, τι πειράζει;…” ή με γράφουν στα παλιά τους τα παπούτσια και τρέχουν κατά πάνω της φωνάζοντας “Αχ! Άχουτο! Τι σκυλάκι είσαι εσύ;!!!”. Φαντάζομαι πως δεν θα έχει συμβεί μόνο σε εμένα. Τι θα πρέπει να κάνουμε δηλαδή, να πάρουμε τα βουνά;!
Πείτε πως είμαι ο παράξενος του χωριού, δε με πειράζει. Υπάρχουν πολλοί πιο σοβαροί λόγοι που δεν πρέπει να πλησιάζουμε ή να ερχόμαστε σε επαφή με κάποια σκυλιά. Εάν ένα σκυλάκι είναι τραυματισμένο ή άρρωστο και ξαφνικά το παιδάκι που μόλις σχόλασε από το διπλανό σχολείο τρέχει κατά πάνω του να το πάρει αγκαλιά, θα φταίει το σκυλάκι που θα του “κόψει” δαγκωνιά; Όχι, φυσικά δεν θα φταίει. Ποιος ακούει μετά την μαμά που θα αρχίζει να ουρλιάζει που ένα “λυσσασμένο” σκυλί επιτέθηκε να “φάει” το παιδί της. Φυσικά ούτε το παιδί φταίει που η ανεύθυνη μητέρα δεν του είπε ποτέ πως πρέπει να ρωτάει πριν πλησιάσει ξένο σκύλο. Όλα τα σκυλιά κάτω από συγκεκριμένες συνθήκες μπορεί να παρουσιάσουν στιγμιαία επιθετική συμπεριφορά. Αυτό δεν τα κάνει αυτομάτως και “επιθετικά” ή “λυσσασμένα”. Το παραπάνω περιστατικό είναι πραγματικό και η αφορμή για το κείμενο που διαβάζετε.
Όλα τα παραπάνω μας οδηγούν σε αυτό που ονομάζουμε “παιδεία”. Βέβαια θα μου πείτε “ποιο Yellow Dog Project ρε μεγάλε, εδώ τα σχολεία δεν έχουν δασκάλους να διδάξουν τα παιδιά μας!”. Δεν αντιλέγω. Επειδή ζούμε σε ένα κράτος που, από ό,τι φαίνεται, η παιδεία παίζει δευτερεύοντα ρόλο, δεν πάει να πει πως εμείς σαν γονείς ή υπεύθυνοι πολίτες δεν θα πρέπει να κάνουμε ότι περνάει από το χέρι μας για να βοηθήσουμε. Έτσι κι αλλιώς η ιδιωτική πρωτοβουλία είναι που στηρίζει αυτήν την ταλαιπωρημένη χώρα. Δεν είναι κακό να γνωρίζουμε πως τα σκυλιά δεν είναι λούτρινα παιχνίδια. Θέλουν κι αυτά το “χώρο” τους.
Το καλό με το Yellow Dog Project είναι πως δεν χρειάζεται κάποιος να έρθει κοντά και να ρωτήσει “Μπορώ να χαϊδέψω το σκύλο σου;” (όπως θα πρέπει να γίνεται πριν από κάθε επαφή). Το κίτρινο κορδελάκι φαίνεται από μακριά. Στην παρακάτω εικόνα θα δείτε αρκετά παραδείγματα σκύλων που δεν επιθυμούν επαφή. Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να επισκεφτείτε την επίσημη ιστοσελίδα του project. Θα ήμουνα πολύ ευτυχισμένος εάν υπήρχε κάτι ανάλογο για τους ανθρώπους. Το Yellow Human Project. Δεν είναι τραγικό πως την στιγμή που δεν θέλουμε να δούμε και να μιλήσουμε σε άνθρωπο, εμφανίζεται πάντα κάποιος που έχει όρεξη για πολυλογία;
* Πηγή: www.livingwithdogs.gr