Mythbustin’ Frog: Paul is NOT dead!
Ο Paul McCartney ζει και βασιλεύει – το απέδειξε για άλλη μία φορά με το νέο του album “New”. Παρόλα αυτά, συνεχίζει να διαδίδεται ένας από τους πιο επίμονους παγκόσμιους αστικούς μύθους: ότι ο “πραγματικός” Paul είναι νεκρός από το 1966, και ένας σωσίας έχει πάρει τη θέση του.
Στις 17 Σεπτεμβρίου του 1969, η φοιτητική εφημερίδα του Πανεπιστημίου Drake της Iowa δημοσίευσε ένα άρθρο με τίτλο “Είναι νεκρός ο Paul McCartney;”. Το άρθρο περιέγραφε μία σχετική φήμη που κυκλοφορούσε στο πανεπιστήμιο. Αναφέρονταν “στοιχεία” από πρόσφατα album των Beatles, όπως το ότι αν παιχτεί ανάποδα το “Revolution 9” από το White Album, ακούγεται η φράση “turn me on, dead man” (“άναψέ με, νεκρέ άνδρα”).
Είναι άγνωστο αν η φήμη συνδέεται με μία άλλη, που είχε κυκλοφορήσει το 1967, ύστερα από ένα ατύχημα στο οποίο εμπλεκόταν το αυτοκίνητο του Paul, και είχε διαψευστεί στο fanzine The Beatles Book. Πάντως σίγουρα ενισχύθηκε από το γεγονός ότι εκείνη την εποχή ο McCartney είχε αποτραβηχτεί από τα φώτα της δημοσιότητας, καθώς πλησίαζε η διάλυση των Beatles.
Όπως συμβαίνει πολύ συχνά, η διάψευση αντί να αποδυναμώσει τον μύθο, τον γιγάντωσε. Στις 11 Οκτωβρίου, ο εκπρόσωπος τύπου των Beatles, Derek Taylor απάντησε στις φήμες λέγοντας: “Τις τελευταίες ημέρες έχουμε κατακλυστεί από ερωτήσεις σχετικά με πληροφορίες περί θανάτου του Paul. Έχουμε δεχτεί τέτοια ερωτήματα και παλιότερα, ωστόσο τώρα τα τηλεφωνήματα στο γραφείο είναι ασταμάτητα, μέρα-νύχτα. Με καλούν μέχρι και disc jockeys από τις ΗΠΑ”.
Την επόμενη μέρα, ένας ακροατής κάλεσε τον τοπικό σταθμό WKNR του Detroit και ενημέρωσε τον disc jockey Russ Gibb, ο οποίος ασχολήθηκε με το θέμα για το υπόλοιπο της εκπομπής του. Ο Fred LaBour, φοιτητής του Πανεπιστημίου του Michigan, άκουσε την εκπομπή και έγραψε μία σατυρική κριτική του Abbey Road, που δημοσιεύτηκε στις 14 Οκτωβρίου στην καθημερινή φοιτητική εφημερίδα The Michigan Daily. Στο άρθρο, που είχε τίτλο “Νεκρός ο McCartney: Νέα στοιχεία στο φως”, ο LaBour είχε επινοήσει νέες “αποδείξεις”, όπως για παράδειγμα ότι το εξώφυλλο του δίσκου συμβόλιζε την κηδεία του “πραγματικού” Paul και ότι το ατύχημα που περιγράφεται στο τραγούδι “A Day In The Life” αφορά στον θάνατό του.
Προς μεγάλη έκπληξη του LaBour, το καθαρά σατυρικό άρθρο του αναδημοσιεύτηκε ως είδηση, αρχικά σε εφημερίδες του Detroit, έπειτα του Chicago, και, μέσα σε μία εβδομάδα, σε έντυπα και των δύο ακτών των ΗΠΑ. Στις 21 Οκτωβρίου έγινε ωριαίο αφιέρωμα στο θέμα σε ραδιοφωνικό σταθμό της Νέας Υόρκης που ακουγόταν σε 38 πολιτείες. Το γραφείο τύπου των Beatles εξέδωσε νέες δηλώσεις διάψευσης αλλά το κακό είχε γίνει: η κακόγουστη φάρσα είχε μετατραπεί σε ανεξέλεγκτο αστικό μύθο. Εκδόθηκε μέχρι και ξεχωριστό fanzine, εξ ολοκλήρου αφιερωμένο στην αποκάλυψη της “απάτης”.
Ενώ η φήμη υποχώρησε μετά από συνέντευξη του Paul στο περιοδικό Life στις 7 Νοεμβρίου του 1969, ο μύθος ποτέ δεν νικήθηκε ολοκληρωτικά. Τα τελευταία χρόνια μάλιστα, με την έλευση του Internet, εκατοντάδες sites και blogs άρχισαν να αναπαράγουν τα αμφιλεγόμενα “στοιχεία” και να επινοούν νέα, πείθοντας χιλιάδες αναγνώστες.
Πόση προσπάθεια χρειάζεται για να αποδειχτεί ότι ο ένας και μοναδικός Paul McCartney ζει; Στις “αποδείξεις” των συνωμοσιολόγων δεν έχουμε παρά να αντιπαραβάλλουμε τα αξεπέραστα διαμάντια που συνέχισε να παράγει ο Paul μετά τον “θάνατό” του. Αλήθεια, πώς βρέθηκε ένας σωσίας που όχι μόνο είναι ίδιος εμφανισιακά με τον McCartney, αλλά τραγουδάει ακριβώς με τον ίδιο τρόπο, χρησιμοποιεί τις ίδιες τεχνικές συνθετικά και ερμηνευτικά, παίζει αριστοτεχνικά πιάνο, τύμπανα, κιθάρα και μπάσο (με το αριστερό χέρι!) και συνεχίζει να γνωρίζει τεράστια επιτυχία επί μισό αιώνα; Γιατί δεν βρέθηκε ούτε ένας συνεργάτης ή μέλος της οικογένειας του “πραγματικού” McCartney να καταγγείλει την υποτιθέμενη απάτη;
Ευτυχώς, η συντριπτική πλειοψηφία των fans ξέρει πολύ καλά ότι φαινόμενα όπως ο Paul McCartney δεν αντιγράφονται. Κάτι που φροντίζει να υπενθυμίζει τακτικά και ο ίδιος, με πιο πρόσφατο παράδειγμα το νέο του album, New.