Αυτό το τραγούδι είναι για σένα

Published On 5 February 2014 | By Κατερίνα Καραβία | Frog Team

Και οι σπουδαίοι μουσικοί άνθρωποι ήταν και είχαν και αυτοί τα μίση και τα πάθη τους για άλλους μουσικούς, φίλους ή μη, τα οποία εξέφραζαν μέσω των τραγουδιών τους.

Αρκετοί αγαπημένοι μας μουσικοί έγραψαν στίχους κατακεραυνώνοντας πρώην φίλους και συνεργάτες τους -και επίσης διάσημους μουσικούς- ή αντίθετα αφιερώνοντάς τους τα πιο ωραία λόγια προς τιμήν τους.

Ο Βάτραχος θυμάται μερικά από τα τραγούδια γνωστών μουσικών που έμμεσα ή άμεσα αναφέρονται σε άλλους εξίσου γνωστούς συναδέλφους τους.

John Lennon Paul McCartney

“How do you sleep?” έγραφε ο Lennon σε ένα από τα τραγούδια που περιείχε ο προσωπικός του δίσκος Imagine. Το κομμάτι ήταν έμμεσο «καρφί» για ένα άλλο σκαθάρι, τον McCartney, με τον οποίο δεν είχαν, μετά και την διάλυση των Beatles το 1971, και τις καλύτερες σχέσεις. Αφορμή φαίνεται υπήρξαν κάποια τραγούδια του McCartney τα οποία ο Lennon θεωρούσε ότι αναφέρονταν έμμεσα σε αυτόν- και ας έγραφε “Too many People” o πρώην φίλος του Paul.

Στο κομμάτι ο Lennon απαντά σκληρά με τον στίχο “Those freaks was right when they said you was dead” («παίζοντας» με τον αστικό μύθο ότι ο Paul είχε πεθάνει). Τελικά, είχε δίκαιο καθώς κάποια χρόνια αργότερα ο McCartney επιβεβαίωσε ότι οι στίχοι ήταν σπόντες για τον Lennon. Ήταν η εποχή που δυο από τους μεγαλύτερους στιχουργούς της rock «την έλεγαν» ο ένας στον άλλον και αλληλοκατηγορούνταν συστηματικά. Μπορεί τότε να μας στεναχωρούσε αλλά γέννησε αρκετά όμορφα τραγούδια.

Leonard Cohen Janis Joplin

jojplin-cohen

Για πολλά χρόνια οι θαυμαστές του Cohen όταν άκουγαν το ομώνυμο τραγούδι υποψιάζονται ότι η κοπέλα στο “Chelsea Hotel” με την οποία βρέθηκε από το ασανσέρ στο ίδιο κρεβάτι δεν ήταν άλλη από την μεγάλη Janis Joplin, με την οποία είχαν σχέση για ένα διάστημα. Το  εξαιρετικό, αισθαντικό κομμάτι κυκλοφόρησε το 1974 με μια περιγραφή που σχεδόν έδινε την εικόνα της.

Αργότερα ο Leonard Cohen παραδέχτηκε ότι πράγματι στο κομμάτι περιέγραφε μια ερωτική συνεύρεση με την Joplin, και αποκάλυψε ότι το είχε μετανιώσει. Δεν πρόλαβε να εκφράσει στην ίδια την συγνώμη του, αλλά η Janis σίγουρα θα τον συγχωρούσε – άλλωστε αν κάτι ήξερε ήταν από καλή μουσική.

Latoya Jackson – Michael Jackson

“When I’m alone and I need him, he’s with me like lightning” ήταν ένας από τους στίχους που αφιέρωνε η Latoya στον αδερφό της Michael Jackson -που εκείνη την εποχή έγραφε μερικά από τα καλύτερα κομμάτια του και βασίλευε στην pop μουσική σκηνή – στο τραγούδι της “He is My Brother”.

Ίσως από τις λιγοστές φορές που ένα τραγούδι που αναφέρεται με αγάπη σε έναν σπουδαίο μουσικό μπορεί να είναι τόσο κακό. Αλλά είπε να πειραματιστεί το κορίτσι και μαζί να αντικρούσει όλες τις κακές κριτικές ή φήμες  που ακούγονταν για τον αδερφό της.

Britney Spears Justin Timberlake

Ο χωρισμός δυο μεγάλων- τότε teen –τραγουδιστών της pop που μεσουρανούσαν κιόλας ως πρωτοεμφανιζόμενοι και φρέσκοι δεν έγινε με τον καλύτερο τρόπο. Οι αλληλοκατηγορίες για το ποιος απάτησε ποιον πρώτος και για το ποιος ήταν περισσότερο psycho έπαιρναν και έδιναν. Αποκορύφωμα του μετά-το-χωρισμό-φαγώματος ήταν όταν και οι δυο στις επόμενες δισκογραφικές δουλειές τους αφιέρωσαν από ένα τραγουδάκι στον πρώην αγαπημένο τους – και όλοι γνώριζαν σε ποιον απευθύνονταν.

Την αρχή έκανε το 2002 ο Justin με το “Cry me A River”,  όπου πολλοί έλεγαν πως η επιλογή της ξανθιάς ήταν σπόντα στην Britney. Στη συνέχεια η Britney απάντησε αναλόγως με το “Τoxic” το οποίο κυκλοφόρησε το 2003. Ο στίχος “Don’t you know that  you’re toxic” ήταν φυσικά για τον Timberlake. Μπορεί τα τραγούδια να μην ήταν και διαμάντια, αλλά παραμένουν από τα πιο γνωστά και αγαπημένα των φανατικών της pop μουσικής.

Like this Article? Share it!

About The Author

: Είναι απόφοιτος του τμήματος Επικοινωνίας και ΜΜΕ του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών. Έχει εργαστεί σε ενημερωτικές ιστοσελίδες και ηλεκτρονικά περιοδικά.