Solomon: «Αγαπάμε τη διαφορετικότητα και το εκφράζουμε με πράξεις»
Το Solomon είναι το πρώτο περιοδικό που καλεί πρόσφυγες, μετανάστες, αλλά και ντόπιους να συμμετέχουν σε έναν ανοιχτό διάλογο, όπου συναντιούνται διαφορετικές κουλτούρες, εμπειρίες και σκέψεις, ανοίγοντας ένα νέο δρόμο προς την αναδιάρθρωση της ελληνικής κοινωνίας και την ενσωμάτωση προσφύγων και μεταναστών σε αυτή.
Τη Δευτέρα, 29 Φεβρουαρίου, το πρώτο τεύχος θα βρίσκεται ψηφιακά στη διάθεση όλων. Ένα συναρπαστικό ταξίδι για το ελεφαντάκι, εμπνευσμένο από βιβλίο του Jose Saramago, «The Elephant’s Journey», είναι αδιαμφισβήτητα προ των πυλών.
Πριν μερικούς μήνες συναντήθηκαν ο Hassan από τη Σομαλία, ο Nadir από το Αφγανιστάν, η Nonna από τη Λευκορωσία, η Anna από τη Ρωσία και η Ρόζα και ο Φάνης από την Ελλάδα. Με άλλα λόγια, η δίψα να ανακαλύπτεις νέα και διαφορετικά πράγματα συνάντησε την ανάγκη και την ευχαρίστηση να μοιράζεσαι σκέψεις, εμπειρίες και συναισθήματα.
Φωτογραφία: Χρήστος Λώλος
Με αφορμή την κυκλοφορία του πρώτου τεύχους, ο Βάτραχος τρύπωσε στο αρχηγείο του Solomon στου Ψυρρή και σε μια κουβέντα με το Φάνη Κόλλια, ιδρυτή του περιοδικού, εξερεύνησε τις ανάγκες που οδήγησαν στη γέννηση αυτού του εγχειρήματος, τις προσωπικότητες που θα ανοίξουν μια νέα χαραμάδα στον κόσμο μέσα από τα κείμενα και τις εικόνες τους και όλα όσα πρεσβεύει αυτό το ελεφαντάκι, που ξεκινά σύντομα το ταξίδι του από μια μικρή γωνιά της Γης για να φτάσει σε κάθε της άκρη.
Μιλώντας για τις σκέψεις που οδήγησαν στη σύσταση του Solomon, o Φάνης επισημαίνει: «Σε μια περίοδο προσφυγικής κρίσης, όπως αυτή που διανύουμε, ξεπετάγονται ή επανέρχονται στο προσκήνιο πολλές οργανώσεις που ασχολούνται με τις έκτακτες ανάγκες των προσφύγων. Με την κοινωνική ενσωμάτωση αυτών των ανθρώπων δεν ασχολείται κανείς. Ίσως γιατί περιμένουμε ότι αυτοί οι άνθρωποι θα συνεχίσουν το ταξίδι τους, πράγμα αδύνατο για πολλούς από αυτούς. Εκείνοι που τα καταφέρνουν ωστόσο, θα πρέπει να έχουν ένα στήριγμα που θα τους βοηθήσει να ενταχθούν στην κοινωνία».
«Προσωπικά θεωρούσα άδικο που άνθρωποι που προσφεύγουν ή μεταναστεύουν στην Ελλάδα κάνουν πολύ συγκεκριμένες δουλειές. Έχουν δεξιότητες, έχουν ταλέντα, αλλά δεν τους δίνονται ευκαιρίες να τα παρουσιάσουν και να τα εξελίξουν»
Στόχος του νέου περιοδικού είναι να χτίσει γέφυρες ανάμεσα σε όσους καταφθάνουν, με οποιοδήποτε τρόπο και υπό οποιεσδήποτε συνθήκες, στην Ελλάδα και την ελληνική κοινωνία – γέφυρες που θα στηρίζονται στην αμοιβαιότητα, την αναγνώριση και το σεβασμό.
«Μας αρέσει η διαφορετικότητα και το εκφράζουμε με πράξεις», σχολιάζει ο Φάνης. «Ελπίζουμε να επέλθει μια αλλαγή στην κοινωνία. Στη μικρή “κοινωνία” του Solomon, αυτή η αλλαγή είναι ήδη πολύ έντονη και αντιληπτή καθημερινά. Μαθαίνουμε πράγματα που δεν τα έχουμε ξανακούσει ποτέ και τα παιδιά χαίρονται πολύ να τα μοιράζονται μαζί μας».
Φωτογραφία: Χρήστος Λώλος
Θαυμάζοντας και χειροκροτώντας την πρωτοβουλία της ομάδας του Solomon, αναρωτιόμαστε ποιες οι πιθανότητες να συναντούσαμε ένα αντίστοιχο κάλεσμα σε συνεργασία μέσα από τα ήδη υπάρχοντα και «ευρείας αναγνώρισης» μέσα μαζικής ενημέρωσης. Η απάντηση του Φάνη ωστόσο, μας έσωσε χρόνο: «Δυστυχώς τα μέσα μαζικής ενημέρωσης στην Ελλάδα έχουν ένα συγκεκριμένο τρόπο να λειτουργούν. Εμείς χτίζουμε έναν άλλο δρόμο και δε μας απασχολεί κατά πόσο αυτός συνάδει με τους υπόλοιπους. Η διαφορά που θέλουμε να φέρουμε είναι στην κοινωνία, όχι στα μέσα μαζικής ενημέρωσης».
Όντας ανυπόμονοι, του ζητήσαμε να μας δώσει μια κρυφή ματιά στο τι θα διαβάσουμε στο πρώτο τεύχος αλλά και στη φιλοσοφία που θα χαρακτηρίζει το περιοδικό στα επερχόμενα τεύχη: «Στο πρώτο θα συμπεριλαμβάνονται μικρά άρθρα, μέσα από τα οποία κατά βάση θα συστήνονται οι συντάκτες. Αργότερα αυτό θα αλλάξει, μιας και ανακαλύψαμε τις τρομερές δυνατότητες των παιδιών. Συνειδητοποιούμε μαζί τους στην πορεία ότι μπορούν να έχουν πρόσβαση σε καταστάσεις και θέματα απρόσιτα από άλλους δημοσιογράφους. Από το Μάρτιο και μετά η θεματολογία θα χωρίζεται σε δυο μέρη. Το ένα αφορά στην Ελλάδα μέσα από τα μάτια προσφύγων και μεταναστών και το άλλο στην παρουσίαση της δικής τους κουλτούρας – άλλωστε η κοινωνική ενσωμάτωση δεν απαιτεί την απάρνηση του δικού τους πολιτισμού».
Φωτογραφία: Nadir Noor / Σχεδιασμός: Στέβη Παναγιωτάκη
«Ένα διαφορετικό ταξίδι» για τη Ρόζα, «Το κλειδί ένταξης» για το Nadir, «Η πόρτα σε έναν ομορφότερο κόσμο» για την Anna, «Άλλος ένας τρόπος να μάθω τον εαυτό μου» για τη Nonna, «Το φώς του μέλλοντος» για το Hassan.
Για όλους μας, ένα παράθυρο σε ολόκληρη την ανθρωπότητα, σε δεκάδες πολιτισμούς και εκατοντάδες ματιές ανθρώπων που αποκτούν ισότιμα φωνή και την ευκαιρία να διηγηθούν τη δική τους ιστορία, συμμετέχοντας ενεργά στη διαμόρφωση της – καθόλα πάσχουσας – ελληνικής κοινωνίας, και όχι μόνο.
Μπαίνοντας στο website του Solomon (www.solomon.gr) μαθαίνετε όλες τις λεπτομέρειες για το πώς θα αποκτήσετε το πρώτο τεύχος, το οποίο κυκλοφορεί στην αγγλική γλώσσα και θα διατίθεται ψηφιακά με ανοιχτή οικονομική συνεισφορά, απόλυτα ανταποκρινόμενο σε κάθε συσκευή που διαθέτετε για τις ψηφιακές σας αναγνώσεις.
* Φωτογραφία εξωφύλλου: Χρήστος Λώλος