Frog pets: Γιατί ο σκύλος σου τραβάει το λουρί στην βόλτα

Published On 28 November 2013 | By Δημήτρης Κοτάκος | Frog Pets

Ο σκύλος που τραβάει στην βόλτα δεν είναι πεισματάρης, ούτε θέλει να αποδείξει πως αυτός είναι το αφεντικό ή να δείξει έλλειψη σεβασμού προς εμάς. Τραβάει το λουρί γιατί ποτέ δεν του έδωσες να καταλάβει ότι δεν θέλεις να το κάνει.

Πολλές από τις συμπεριφορές που εμείς οι άνθρωποι ονομάζουμε “μη επιθυμητές”, δεν είναι τίποτε άλλο από φυσιολογικές σκυλίσιες συμπεριφορές. Επίσης σκέψεις εύκολες και λογικές για εμάς, δεν είναι τόσο απλές και λογικές για τους σκύλους μας.

Σήμερα υπάρχουν έρευνες που υποστηρίζουν πως κάποια σκυλιά που οι ιδιοκτήτες τους αρχίζουν απαιτητική εκπαίδευση από πολύ μικρή ηλικία, δεν πρόκειται να πάρουν το βραβείο του καλύτερου μαθητή μέχρι να είναι αρκετά ώριμα ώστε να ανταποκριθούν στις απαιτήσεις τους. Είναι σαν να προσπαθούμε να διδάξουμε σε ένα πολύ μικρό παιδί ανώτερα μαθηματικά. Είναι ένα θέμα που θέλει μεγάλη συζήτηση, αλλά απλά το αναφέρω για τις ανάγκες του κειμένου.

Ένας πολύ βασικός επίσης λόγος που τα σκυλιά δεν ανταποκρίνονται στην εκπαίδευση είναι ότι ο τρόπος/πρακτική που εφαρμόζουμε, δεν είναι ο σωστός, οπότε το ζητούμενο δεν μπορεί να γίνει κατανοητό.

Ο Dr. Brian Hare (bio), ίσως ένας από τους πιο σημαντικούς σύγχρονους ερευνητές σε θέματα που αφορούν τους τετράποδους φίλους μας, υποστηρίζει πως οι σκύλοι δεν μπορούν να αντιληφθούν την “συνδεσιμότητα”. Στην περίπτωση του λουριού δηλαδή, το γεγονός πως δύο ζωντανοί οργανισμοί είναι δεμένοι ο ένας με το άλλον και πρέπει να περπατούν δίπλα-δίπλα. Είναι απλό στη σκέψη, στη φύση δεν συμβαίνει ποτέ κάτι τέτοιο.

Δύο σκύλοι δεν περπατούν ποτέ ο ένας δίπλα στον άλλον (ακόμα και αν είναι οι καλύτεροι φίλοι). Πάντα ο ένας θα προπορεύεται, έστω και λίγο. Οπότε η συμπεριφορά που ζητάμε δεν είναι σκυλίσια. Οι σκύλοι δεν γνωρίζουν τι είναι “το λουρί” και ποια η χρησιμότητα του.

dog-on-leash

Ο σκύλος που τραβάει στην βόλτα δεν είναι πεισματάρης, ούτε θέλει να αποδείξει πως αυτός είναι το αφεντικό ή να δείξει έλλειψη σεβασμού προς εμάς. Τραβάει το λουρί γιατί ποτέ δεν του έδωσες να καταλάβει ότι δεν θέλεις να το κάνει. Στην βόλτα υπάρχουν τόσα πιο ενδιαφέροντα πράγματα από το να περπατάει δίπλα σου. Γάτες, πουλιά, χώμα και δέντρα να μυρίσει, άλλα σκυλιά για να παίξει, μεγάλος χώρος -επιτέλους- για να τρέξει. Προσπαθεί να καταλάβει τι στο καλό συμβαίνει με αυτό το λουρί που του στερεί την διασκέδαση. Όσο θα περνάει ο καιρός και ο σκύλος θα παραμένει συγχυσμένος και μπερδεμένος, το πρόβλημα δεν θα είναι μόνο το τράβηγμα. Ένα από τα συχνότερα φαινόμενα που αναπτύσσονται με το καιρό είναι αυτό που ονομάζουμε “επιθετικότητα του λουριού” (leash aggression). Θα το αναπτύξουμε σε άλλο άρθρο στο μέλλον.

Δεν ωφελούν οι πνίχτες, αντιθέτως κάνουν τα πράγματα πολύ χειρότερα. Ο εξοπλισμός που οι διαφημιστές ονομάζουν “no pulling” δεν μπορεί από μόνος του να κάνει θαύματα. Πρέπει με θετική προσέγγιση να δώσουμε στο σκύλο μας να καταλάβει τι ακριβώς ζητάμε από αυτόν. Αυτό φυσικά ισχύει για κάθε τι στη σχέση μας μαζί του. Εάν θέλουμε να ζούμε αρμονικά με τον σκύλο μας θα πρέπει να βρούμε τον σωστό τρόπο επικοινωνίας. Εάν κάτι τέτοιο δεν μας είναι εύκολο ή δεν έχουμε την υπομονή, καλό θα είναι να ζητήσουμε την βοήθεια ενός επαγγελματία. Οι φωνές και η τιμωρία δεν θα βοηθήσουν και γι’ αυτό θα πρέπει να αποφεύγονται.

Το λουρί είναι πολύ σημαντικό εξάρτημα για την ασφάλεια του. Είναι μεγάλος ο αριθμός των σκύλων που σκοτώνονται ή τραυματίζονται σοβαρά όταν βγαίνουν βόλτα χωρίς λουρί σε αστικό περιβάλλον (κυρίως). Ο σκύλος στις περισσότερες περιπτώσεις θα ακολουθήσει το ένστικτό του και αυτό είναι κάτι που τον χαροποιεί ιδιαίτερα. Γνωρίζουμε όλοι πως οι αντιδράσεις του είναι πολύ γρήγορες. Προσωπικά δεν έχω γνωρίσει μέχρι σήμερα άνθρωπο που είναι πιο γρήγορος από τον σκύλο του. Είναι πολύ δύσκολο να τον προλάβουμε όταν θα αποφασίσει να κυνηγήσει τη γάτα στο απέναντι πεζοδρόμιο, με κίνδυνο να τον χτυπήσει αυτοκίνητο. Επίσης πόσο σίγουρος είσαι πως όταν τον φωνάξεις, θα γυρίσει σε σένα, αντί να ακολουθήσει το ένστικτό του;

* Πηγή: www.livingwithdogs.gr

 

Like this Article? Share it!

About The Author

: Ο Δημήτρης Κοτάκος BCCSDip.DogBhv, είναι επαγγελματίας εκπαιδευτής σκύλων. Διπλωματούχος του Βρετανικού Κολεγίου Κυνολογικών Σπουδών. Αποφοίτησε με έπαινο στην "Συμπεριφορά Σκύλων", Advanced Canine Behaviour Diploma. Απόφοιτος της σχολής εκπαιδευτών σκύλων, Stardogs Trainers Academy. Από το 2015 συμμετέχει στην Κυνοφιλική Ομάδα Έρευνας και Διάσωσης K9 SAR, του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού ως Επιστημονικός Συνεργάτης.