Frog pets: Mύθοι που ταλαιπωρούν ανθρώπους και σκύλους!

Published On 18 January 2014 | By Δημήτρης Κοτάκος | Frog Pets

Δώδεκα πολύ διαδεδομένοι μύθοι και παρεξηγήσεις που ταλαιπωρούν εμάς και τους τετράποδους φίλους μας.

1. Τα σκυλιά που γρυλίζουν και δαγκώνουν είναι “κακά” και επιθετικά.

Τα σκυλιά που γρυλίζουν μας λένε πως δεν νιώθουν καλά με αυτό που κάνουμε ή φοβούνται. Αυτό που πραγματικά θέλουν είναι να απομακρυνθεί το ερέθισμα που τους προκαλεί το φόβο, μας προειδοποιούν. Κατανοώντας το μήνυμα και τι προκαλεί την αντίδραση μπορούμε να επικοινωνήσουμε καλύτερα με τα σκυλιά μας και να προλάβουμε την επιθετική συμπεριφορά.

2. Οι σκύλοι μας είναι λύκοι.

Οι λύκοι είναι μακρινοί πρόγονοι των σκύλων αλλά μέχρι εκεί. Μπορεί κάποιες φυλές να παρουσιάζουν κοινά εξωτερικά χαρακτηριστικά με τους προγόνους τους αλλά στο σύνολο τους οι σκύλοι έχουν διαφορετική συμπεριφορά που αναπτύχθηκε μέσα από την επαφή με τους ανθρώπους χιλιάδες χρόνια τώρα. Οι λύκοι δεν μπορούν να ζήσουν σε μία οργανωμένη ανθρώπινη κοινωνία αρμονικά με τους ανθρώπους ακόμα και αν ενταχθούν από κουτάβια και εκπαιδευτούν.

3. Όταν τα σκυλιά μένουν μόνα στο σπίτι και κάνουν καταστροφές θέλουν να μας εκδικηθούν.

Τα σκυλιά που κάνουν καταστροφές ή αφοδεύουν στο σπίτι όταν μένουν μόνα τους είναι πολύ πιθανό να πάσχουν από άγχος αποχωρισμού. Δεν μπορούν να ηρεμήσουν και να χαλαρώσουν όταν βρίσκονται μακριά από την ανθρώπινη συντροφιά. Τέτοια προβλήματα μπορούν να λυθούν με την βοήθεια ενός ειδικού συμπεριφοράς ή έμπειρου εκπαιδευτή. Τα σκυλιά δεν είναι εκδικητικά. Είναι ανθρώπινο χαρακτηριστικό.

4. Το σκυλί μου δείχνει ένοχο γιατί ξέρει πως έκανε κάτι κακό.

Τα σκυλιά καταλαβαίνουν πως “κάτι έχουν κάνει” από τον τόνο της φωνής μας και τη γλώσσα του σώματος μας. Οι εκφράσεις και η στάση του σώματος που οι άνθρωποι ερμηνεύουν ως ενοχή είναι μέρος της γλώσσας του σώματος των σκύλων. Μας στέλνουν σημάδια και μας λένε να ηρεμήσουμε.

guilty-face-top

5. Έχω μεγάλη αυλή και το σκυλί μου δεν χρειάζεται βόλτα.

Το να έχετε μία μεγάλη αυλή – ακόμα και αν είναι ένα στρέμμα – και το σκυλί σας τρέχει όλη μέρα, δεν είναι το ίδιο με μία μεγάλη βόλτα. Κατά τη διάρκεια της βόλτας το σκυλί σας εκτός από σωματικά γυμνάζεται και πνευματικά, βιώνει νέες εμπειρίες καθημερινά. Η βόλτα είναι πολύ σημαντικό πράγμα στη ζωή του σκύλου σας! Επίσης σκυλιά που είναι όλη μέρα στην αυλή αναπτύσσουν συμπεριφορές όπως το συνεχόμενο και έντονο γάβγισμα.

6.  Τα σκυλιά που φοβούνται τους ανθρώπους έχουν κακοποιηθεί.

Αν και δεν είναι μύθος, δεν είναι επίσης κανόνας. Τα σκυλιά μπορεί να φοβούνται τους ανθρώπους από έλλειψη κοινωνικοποίησης.

7. Ο σκύλος μου είναι κυριαρχικός και θέλει να μου επιβληθεί.

Εδώ έχουμε να κάνουμε με την μεγάλη παρεξήγηση της κυριαρχίας. Τα σκυλιά δεν είναι κυριαρχικά! Δεν θέλουν να μας επιβληθούν! Η θεωρεία αυτή αναπτύχθηκε μετά από μια έρευνα της δεκαετίας του ’40 που τελικά αποδείχθηκε πως είχε μερικά «λαθάκια»… Είναι γι’ αυτά πολύ δύσκολο να ζουν στον ανθρώπινο κόσμο. Πρέπει με το σωστό τρόπο να τους δείξουμε τι ζητάμε από αυτά ώστε να συζήσουμε χωρίς προβλήματα. Κάτι τέτοιο απαιτεί από εμάς να έχουμε κατανοήσει το σκύλο-ζώο και τις ανάγκες του. Διαβάστε περισσότερα εδώ.

8. Το σκυλί μου είναι πολύ μεγάλο για να εκπαιδευτεί.

Τα σκυλιά μπορούν να εκπαιδευτούν σε οποιαδήποτε ηλικία, αρκεί να είναι σωματικά και πνευματικά υγιή.

9. Στα σκυλιά αρέσει να τα σφίγγουμε στην αγκαλιά μας.

Τα σκυλιά πολλές φορές αγκαλιάζονται κατά τη διαδικασία του ζευγαρώματος και όταν τσακώνονται. Πολλά σκυλιά νιώθουν άβολα όταν τα σφίγγουμε στην αγκαλιά μας. Δεν είναι κάτι που απολαμβάνουν και σίγουρα θα το αποφύγουν όταν μπορούν…

10. Όταν ο σκύλος κουνάει την ουρά του είναι χαρούμενος.

Όχι πάντα! Τα σκυλιά κουνάνε συνήθως την ουρά τους από χαρά ή ενθουσιασμό. Το κούνημα της ουρά είναι επίσης σήμα πριν την «επίθεση». Τι ακριβώς σημαίνει το κούνημα της ουράς το καθορίζουν παράγοντες όπως η θέση της και η συχνότητα/ένταση του κουνήματος.

11. Ο σκύλος μου πρέπει να γεννήσει μία φορά και μετά να στειρωθεί.

Καμία έρευνα δεν έχει αποδείξει πως εάν το σκυλί γεννήσει μία φορά και μετά στειρωθεί προστατεύεται από μελλοντικές επιπλοκές. Αντιθέτως όλες οι σύγχρονες έρευνες έχουν αποδείξει πως όσο πιο αργά στειρώνουμε το σκυλί μας τόσο πιθανό είναι να εμφανίσει ασθένειες επικίνδυνες για τη ζωή του.

12. Το στόμα των σκύλων είναι πιο καθαρό από των ανθρώπων.

Το στόμα του σκύλου μας είναι το ίδιο βρώμικο με το δικό μας.

* Πηγή: www.livingwithdogs.gr

Like this Article? Share it!

About The Author

: Ο Δημήτρης Κοτάκος BCCSDip.DogBhv, είναι επαγγελματίας εκπαιδευτής σκύλων. Διπλωματούχος του Βρετανικού Κολεγίου Κυνολογικών Σπουδών. Αποφοίτησε με έπαινο στην "Συμπεριφορά Σκύλων", Advanced Canine Behaviour Diploma. Απόφοιτος της σχολής εκπαιδευτών σκύλων, Stardogs Trainers Academy. Από το 2015 συμμετέχει στην Κυνοφιλική Ομάδα Έρευνας και Διάσωσης K9 SAR, του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού ως Επιστημονικός Συνεργάτης.